Een eerdere politieactie in het centrum van Rotterdam
NOS Nieuws

Geen politie bij voetbal in Rotterdam en Groningen

De politiebonden voeren zondag actie in de buurt van de stadions tijdens de voetbalwedstrijden Feyenoord-Vitesse en FC Groningen-PEC Zwolle. Daardoor zullen er bij deze duels niet voldoende agenten beschikbaar zijn.

Het is nu aan de burgemeesters van Rotterdam en Groningen om te beslissen of de wedstrijden kunnen doorgaan, laten de bonden weten. Burgemeester Den Oudsten van Groningen heeft laten weten dat de wedstrijd in zijn stad gewoon doorgaat.

De politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP houden tijdens de wedstrijden vakbondsbijeenkomsten. Ze roepen politiemedewerkers op daarbij aanwezig te zijn. De informatiebijeenkomsten duren van 13.00 tot 15.00 uur. De wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

"Bij de wedstrijden waar het over gaat, zoals in Rotterdam, heb je het al gauw over een paar honderd politiemensen om die wedstrijd goed te begeleiden", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "In Groningen iets minder, maar toch een fors aantal."

De bonden voeren al ruim zeven weken actie voor een betere cao. Ze vinden dat het bod van minister Van der Steur het politiewerk geen recht doet en dat de arbeidsvoorwaarden erdoor verslechteren.

Grote evenementen

Eerdere acties van de politie, zoals een langzaamaanactie op de snelwegen, hebben niet tot resultaat geleid. De bonden zeggen dat ze daardoor genoodzaakt zijn om acties te voeren die volgens hen niet publieksvriendelijk zijn, op plaatsen waar veel agenten worden ingezet, zoals grootschalige evenementen. "Als het aan de bonden ligt, kan het voetbal komend weekend fluiten naar ondersteuning vanuit de politie", staat in een verklaring.

"De minister dwingt ons deze stappen te zetten. Dat betreuren we wel, maar actievoeren heeft soms ook negatieve kanten, hoe vervelend ook. We hebben het heel lang zonder dat geprobeerd, maar soms is het onontkoombaar", zegt Van de Kamp. De afstand tussen wat de politie vraagt en wat de minister biedt is op het moment nog zo groot dat het onoverbrugbaar is, zegt hij. "De minister zal echt met een concreet financieel bod moeten komen."

Volgens de politie hangt er aan grote evenementen zoals voetbalwedstrijden een hoog prijskaartje. Er zijn veel mensen voor nodig en bij de eredivisiewedstrijden zijn de meeste incidenten, zoals confrontaties met supporters, vuurwerkincidenten en vernielingen. "Dat werk verdient waardering, om te beginnen door een fatsoenlijke nieuwe cao."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl