NOS Nieuws

Politieke steun kandidatuur Dijsselbloem

Het kabinet en de fracties van regeringspartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer vinden dat minister Dijsselbloem weer voorzitter van de eurogroep moet worden als zijn termijn deze zomer afloopt. Zij vinden dat hij het als voorzitter van de ministers van Financiën van de eurolanden "geweldig" heeft gedaan.

Formeel neemt het kabinet geen besluit over de kandidatuur van Dijsselbloem, maar die gaf vrijdag zelf aan door te willen. Het kabinet steunt hem daarin. Premier Rutte voert geen actieve lobby "maar Nederland kijkt goed om zich heen op dit moment", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Gezag

Ook in de Tweede Kamer is er waardering voor hoe Dijsselbloem het doet. VVD-Kamerlid Harbers zegt dat Dijsselbloem “veel gezag" heeft opgebouwd met zijn harde en heldere aanpak van de crises rond Griekenland en Cyprus.

PvdA-Kamerlid Nijboer sluit zich daarbij aan. Als voorbeeld noemt hij de onorthodoxe oplossing om de aandeelhouders van banken te laten betalen voor de crisis in Cyprus, in plaats van de belastingbetaler. "En zijn voorzitterschap geeft Nederland een plaats aan tafel bij Merkel, Hollande, Draghi van de ECB en Lagarde van het IMF.”

D66 is het eens met de coalitiepartijen.

Belangen geschaad

Bij andere oppositiepartijen leven meer twijfels. De SP vindt dat de Nederlandse belangen worden geschaad doordat Nederland steeds het goede voorbeeld moet geven en niet al te snel kan klagen over het eurobeleid.

GroenLinks vindt dat Dijsselbloem te weinig oog heeft voor de problemen van de zuidelijke landen zoals Griekenland, Spanje en Italië, en teveel meedenkt met de noordelijke eurolanden.

De voorstanders van Dijsselbloem hopen in ieder geval dat zijn 'politieke kleur' op dit moment gunstig is. De belangrijkste tegenkandidaat, de Spaanse minister van Financiën De Guindos, is christendemocraat. De christendemocraten hebben al veel belangrijke Europese posities. Spanje vindt juist dat zuidelijke landen de functie nu verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl