Een gokscherm van een wedkantoor
NOS Nieuws

In Groot-Brittannië weten de bookmakers het beter

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

Morgen zijn de Britse parlementsverkiezingen, overmorgen volgt de uitslag. Maar vandaag wil iedereen natuurlijk al weten hoe die eruit ziet.

De peilingen bieden weinig duidelijkheid. Dus wat doe je als die niet kunnen voorspellen hoe de volgende regering eruit ziet? Dan ga je naar de bookmakers en wedkantoren waar Groot-Brittannië vol mee staat. Bij vorige verkiezingen bleken zij de uitslag vrij precies te kunnen voorspellen. Preciezer in ieder geval dan de nauwkeurigste opiniepeilingen.

Paarden en prinsessen

In Groot-Brittannië kan je wedden op alles met een onzekere uitkomst. Of dat nou een paardenrace is, de naam van een nieuw prinsesje of wie de volgende premier wordt. Het systeem is simpel. Op het oog althans.

Als er veel mensen veel geld zetten op een mogelijke uitkomst, dan betaalt de bookmaker weinig uit als die voorspelling uitkomt. Is die mogelijkheid onwaarschijnlijk of volstrekt onzeker, dan stijgt de uitbetaling. Het wedkantoor bepaalt na uitgebreid onderzoek wat waarschijnlijk is en wat niet. Op basis daarvan stellen ze vast hoeveel er per ingelegd pond wordt uitbetaald.

Nauwkeurig

Rupert Adams is chef 'politieke weddenschappen' bij William Hill, met 2300 kantoren een van de grootste Britse bookmakers. Hij heeft wel een verklaring voor die nauwkeurigheid. "Bij een opiniepeiling zeggen mensen soms maar wat. Of ze weten het gewoon nog niet. Een weddenschap is veel minder vrijblijvend. Het kost geld als je het fout zegt, dus je gaat je eerst heel goed informeren wat de waarschijnlijkste uitkomst is. Daar wordt de gok op gebaseerd. Hoe meer mensen dat doen, hoe nauwkeuriger de voorspelling."

Rupert Adams, chef politieke weddenschappen bij William Hill
In Groot-Brittannië weten de bookmakers het beter

"Daarbij zijn degenen die op een verkiezingsuitslag gokken vaak hoogopgeleide en goed geïnformeerde mensen", zegt Adams. "Die hebben heel goed door hoe de sentimenten liggen. Ze werken in de Londense City, in de politiek of hoog in het bedrijfsleven. Je ziet ook dat degenen die een politieke weddenschap afsluiten niet naar het wedkantoor komen, maar dat liever doen in alle anonimiteit via onze app of via internet."

10 miljoen pond

Veruit de meeste weddenschappen worden gesloten in de uren rond het sluiten van de stemlokalen. Ook daarna dus, want zolang er nog geen uitslagen zijn, blijven de boeken geopend. In totaal is er met de weddenschappen 10 miljoen pond gemoeid, 13,5 miljoen euro. Daarvan neemt wedkantoor William Hill ongeveer een kwart voor zijn rekening.

Ik denk dat ik wel een pond overheb voor...

Rupert Adams, chef 'politieke weddenschappen'

En wat is de voorspelling van Adams zelf, als hij zich zou baseren op de inleg? "Het is vrijwel zeker dat geen van de partijen een meerderheid krijgt", zegt hij. "Dat is nauwelijks een gok. Wie daarop heeft gewed, krijgt maar 1 pond extra uitbetaald voor elke 12 pond die hij heeft ingelegd."

Dagkoersen

Wie de premier wordt, is een ingewikkeldere kwestie. Volgens de dagkoersen kan dat zowel Labour-leider Miliband als de Conservatief Cameron zijn. Een weddenschap levert in beide gevallen precies evenveel op. De gokkers en de bookmakers weten het dus zelf ook niet zo goed.

Maar we willen meer zekerheid dan dat. Op wie zou hij zelf zijn geld zetten? Na een korte aarzeling en een glimlach zegt Adams: "Ik denk dat ik wel een pond overheb voor Cameron. Misschien wel twee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl