Bliksemschichten verlichten de lucht boven Rotterdam in mei 2009
NOS Nieuws

Bliksem een van de gevaarlijkste weersverschijnselen

De kans dat iemand in Nederland door de bliksem wordt getroffen, is volgens het KNMI relatief klein. Maar de gevolgen kunnen ernstig zijn, waarschuwen de meteorologen. "Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen."

Jaarlijks overlijden er een of twee mensen die door de bliksem zijn geraakt, zegt het KNMI. Vandaag sloeg de bliksem toe in Amersfoort, waar twee wandelaars in een park omkwamen door een blikseminslag.

In 2006 vielen in Vorden twee doden toen leden van de plaatselijke fanfare tijdens een onweersbui schuilden onder een boom. Dat gebeurde tijdens de begrafenis van een oud-lid. Een jaar later stierf een vrouw uit Goirle nadat ze op straat door de bliksem was getroffen.

Schuilen voor onweer

Het weerinstituut raadt mensen die buitenshuis door onweer worden overvallen aan om zich zo klein mogelijk te maken. Op de hurken met de voeten tegen elkaar is de kans om getroffen te worden het kleinst.

Het wordt afgeraden om onder een alleenstaande boom, langs de bosrand of in de buurt van een metalen afrastering te schuilen, omdat die plaatsen een hogere kans hebben op een blikseminslag.

Waar komt bliksem vandaan?

"Het ontstaan van onweer heeft te maken met de snel stijgende en dalende luchtstromingen in grote buienwolken en de ladingsverschillen tussen luchtmassa's", legt weervrouw Willemijn Hoebert uit. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar met snelheden van 100 kilometer per uur.

Hoebert: "Met die stromingen worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Dan kunnen er als het ware grote 'vonken' ontstaan en dat is de bliksem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl