Thomas Vermaelen
NOS Voetbal

Hamstringblessure kostte Vermaelen tien maanden

Meer dan acht maanden na zijn presentatie kan Thomas Vermaelen eindelijk zijn debuut maken voor FC Barcelona. De 29-jarige verdediger speelde vanwege een hamstringblessure nog geen officiële wedstrijd voor de Catalanen. Hij is inmiddels wedstrijdfit en zit bij de selectie voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München.

Oorsprong

De oorsprong van zijn kwetsuur lag in Brazilië. Op 22 juni liep Vermaelen tijdens het WK-duel met Rusland in Rio de Janeiro (1-0 winst) een hamstringblessure op. Volgens de eerste diagnose zou hij vanwege een verrekking slechts een week uit de roulatie zijn. Hij hoopte daardoor zelfs nog op het WK in actie te komen. Het duurde wat langer.

Thomas Vermaelen verlaat geblesseerd het veld tegen Rusland

Bij terugkomst van het WK liet Vermaelen zich bij Arsenal nog eens onderzoeken en kreeg hij een andere uitkomst. Een pees in zijn hamstring bleek afgescheurd. Ook bij de medische keuring bij zijn nieuwe club FC Barcelona kwam die diagnose naar voren.

Opties

"Er waren toen twee opties", liet Vermaelen daarover in maart weten op zijn Facebook-pagina. "Een operatie was een optie, maar volgens de medische staf van Barcelona en diverse specialisten was dat niet nodig. Preventieve oefeningen om de hamstring zo sterk mogelijk te maken, zouden voldoende moeten zijn. Daarom koos ik voor de laatste optie, een gemakkelijke keuze."

Thomas Vermaelen bij presentatie FC Barcelona

"Helaas werkte het niet", vervolgde de Belg. "De oefeningen maakten de hamstring sterk, maar ik bleef iets missen. Na advies van een andere specialist besloot ik daarom toch tot een operatie."

Terug

Eind 2014 ging Vermaelen onder het mes en hij hoopte destijds begin april weer speelklaar te zijn. Hij moest weer iets langer wachten dan gehoopt. Op maandag 6 april hervatte de oud-speler van RKC Waalwijk en Ajax voorzichtig de groepstraining van FC Barcelona. Hij werkte een deel van de oefensessie met zijn ploeggenoten af.

Thomas Vermaelen (r) met Ivan Rakitic (l) tijdens de training van FC Barcelona

Coach Luis Enrique kan Vermaelen in deze cruciale fase van het seizoen mogelijk goed gebruiken. "Er is concurrentie voor zijn positie en ik weet zeker dat hij ons kan helpen", aldus de trainer.

Barcelona strijdt nog op drie fronten, de Champions League, de Primera División en de Copa del Rey. In de competitie heeft Barcelona met drie speelrondes te gaan een voorsprong van twee punten op rivaal Real Madrid.

In de Champions League speelt Barcelona (vanavond en 12 mei) om een plaats in de finale tegen Bayern München en op 30 mei wordt de nationale bekerfinale tegen Athletic Club gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl