Voorbereidingen voor 9 mei-viering in Moskou
NOS Nieuws

Fabius op 9 mei enige 'geallieerde' in Moskou

De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken is zaterdag in Moskou als een van de weinige westerse vertegenwoordigers bij de feestelijkheden rond de Dag van de Overwinning. Rusland viert op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland, nu 70 jaar geleden.

Vanwege de spanningen tussen Rusland en het Westen hebben bijna alle westerse landen hun deelname aan de festiviteiten afgezegd. Uit de Europese Unie komen voor zover bekend alleen de presidenten van Tsjechië en Slowakije naar Moskou. Wel sturen tal van landen, waaronder de voormalige geallieerden, hun ambassadeurs.

Fabius gaat niet naar de militaire parade op het Rode Plein. Wel legt hij een krans en heeft hij een ontmoeting met president Poetin.

D-day

Frankrijk heeft geen reden gegeven voor de reis van Fabius. Maar zijn komst past wel in het Franse Ruslandbeleid, zegt NOS-correspondent Ron Linker. "Bij de D-day-herdenking in Frankrijk, vorig jaar, werd Poetin ook bewust uitgenodigd. Het was in Normandië dat president Hollande erin slaagde Poetin en de Oekraïense president Porosjenko voor het eerst om de tafel te krijgen, samen met bondskanselier Merkel. Vanuit die gedachte heeft Frankrijk mogelijk besloten om een afvaardiging te sturen."

In totaal heeft Rusland 68 staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd om op 9 mei naar Moskou te komen. Er komen er minder dan dertig. De meest prominente aanwezigen zijn de Chinese president Xi Jinping, de Cubaanse president Raúl Castro en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Merkel gaat een dag na de feestelijkheden naar Moskou. Ze legt zondag een krans bij het graf van de onbekende soldaat en heeft daarna een gesprek met Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl