NOS Nieuws

'Vermisten moeten juridische status krijgen'

Achterblijvers lopen tegen veel problemen aan, zegt Slachtofferhulp

Mensen die vermist zijn, moeten een juridische status krijgen. Nu zijn mensen voor de wet levend of dood. Een status voor vermisten bestaat niet en dat veroorzaakt grote problemen bij familieleden die achterblijven, zeggen belangenverenigingen in de Volkskrant.

Een werkgever mag iemand die niet komt opdagen op staande voet ontslaan. Als de kostwinner van een gezin verdwijnt staan de achterblijvers vaak met de rug tegen de muur; er komt dan geen geld meer binnen in het gezin, maar de hypotheek moet wel betaald worden.

Zorgverzekeringen en abonnementen kunnen alleen worden opgezegd met een handtekening van de betreffende persoon. Ze blijven dus gewoon doorlopen als iemand vermist is en dat kost de achterblijvers veel geld. En als de achterblijvers in financiële problemen komen, kunnen ze niet hun huis verkopen als dat ook op naam van de vermiste staat.

Oplossing

"Een aparte juridische status voor vermisten zou die problemen oplossen", zegt een woordvoerster van Slachtofferhulp in de Volkskrant. Slachtofferhulp pleit samen met de Vereniging Achterblijvers na Vermissing voor een snelle aanpak van het probleem. Met de Nederlandse Vereniging van Banken wordt al gesproken over een oplossing.

Ieder jaar komen er 15 tot 20 vermissingen van Nederlanders in binnen- of buitenland bij. Hun familieleden zijn vaak in ernstige problemen gekomen. "Doordat de achterblijvers tegen zoveel bureaucratische muren aan lopen, komen zij niet toe aan de emotionele verwerking van het verlies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl