NOS Nieuws

Nieuwe taxiregels: wat betekent dat voor jou?

De taxiregels in Nederland moeten soepeler, vindt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Volgens haar moet de taxibranche met zijn tijd mee. Maar wat betekent dat voor de klant die in de taxi stapt? Een overzicht van de plannen, die op korte termijn moeten ingaan.

- De plicht om een taximeter in een taxi te hebben vervalt. Nu is er nog de plicht voor al het taxivervoer om een meter te gebruiken, maar door alle nieuwe manieren om voorafgaand aan de rit prijsafspraken te maken, is dat niet meer nodig, zegt de staatssecretaris. Als voorbeeld noemt ze apps waarmee taxi's voor een bepaalde prijs kunnen worden besteld.

- Ook krijg je in de toekomst niet verplicht meer een bon mee na een taxirit. Nu moeten chauffeurs die op papier meegeven, ook als je geen bon wilt. Straks wordt de bon aangeboden, maar kun je deze weigeren. Ook kunnen bonnen in de toekomst digitaal worden verstrekt.

- Nu moeten er in alle taxi's tariefkaarten hangen. Dat kan ook makkelijker, zegt de staatssecretaris, bijvoorbeeld in de vorm van een digitale tariefkaart.

- Volgens de huidige regelgeving moet een chauffeur een papieren taxivergunning bij zich hebben. Die regel is bedacht, zodat het voor de klant duidelijk is dat de chauffeur aan de eisen voldoet. Zo'n papieren vergunning in de auto hoeft straks niet meer, vindt Mansveld, want die gegevens staan onder meer in de boordcomputer van de taxi en op de ritbon, als de klant die wil hebben.

- Het examen voor vakbekwaamheid als verplicht onderdeel van de ondernemingsvergunning vervalt. Volgens Mansveld mag van een ondernemer verwacht worden dat hij de regels kent en dat hij zijn beroep goed kan uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl