Pep Guardiola gaat op bezoek bij zijn oude liefde
NOS Voetbal

Het wispelturige karakter van 'filosoof' Guardiola

Superlatieven schoten tekort na het debuutseizoen van Pep Guardiola bij FC Barcelona in 2009. Bijna zes jaar later zijn er ook kritische geluiden te horen. 'De Filosoof', zoals zijn bijnaam luidt, rijgt weliswaar de successen aaneen, toch vertoont de trainer van Bayern München steeds vaker vreemde karaktertrekjes.

Het was een merkwaardig aanzicht tijdens de kwartfinales van de Champions League, eind april. Bayern München speelde Porto in eigen huis volledig van de mat en na veertig minuten spelen stond het al 5-0 in het voordeel van Bayern. Desondanks stond de 44-jarige Guardiola, die in zijn ijverigheid zelfs zijn broek inscheurde, onrustig te gebaren voor zijn dug-out. De trainer die altijd de rust zelve leek, oogt bijna met de week onrustiger.

Ook Guardiola’s optredens rondom de bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund deden de nodige stof opwaaien. Bij de stand van 1-1 leek Guardiola de controle even volledig kwijt te zijn. Met een agressieve blik in de ogen en een gebalde vuist liep hij richting de vierde man. Zijn collega’s van de technische staf moesten hem tot bedaren brengen.

Guardiola langs de zijlijn
Guardiola zag Bayern worden uitgeschakeld in de beker na vier gemiste penalty's

Olie

Toen na het duel Dortmund-speler Sebastian Kehl olie op het vuur gooide, door te stellen dat Bayern op penalty’s had moeten oefenen, liet Guardiola zich uit de tent lokken. Bayern miste in de halve finale van de beker vier strafschoppen. "Wanneer je in de competitie 35 punten achterstaat, is het beter om je mond te houden. Veel beter", stelde Guardiola, voordat hij zijn vinger op zijn lippen legde. "We zijn nu kampioen, dus wat dat betreft hebben we wel tijd om te oefenen."

Was getekend Guardiola, die de afgelopen weken veelvuldig om negatieve redenen in de schijnwerpers stond. Op televisiebeelden was te zien dat Guardiola ook zijn eigen collega’s kleineerde. Op het moment dat Mehdi Benatia geblesseerd raakte in het bekerduel met Bayer Leverkusen, richtte Guardiola zich tot de medische staf om die te trakteren op een cynisch applausje.

Volgens voormalig clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt stelde Guardiola de medische staf zelfs verantwoordelijk voor het verlies tegen Porto. Zo zaten ook onder anderen Arjen Robben en Franck Ribéry in de lappenmand.

Wanneer je in de competitie 35 punten achterstaat, is het beter om je mond te houden. Veel beter. We zijn nu kampioen, dus wat dat betreft hebben we wel tijd om te oefenen.

Pep Guardiola

Steek

"Om voor mij onverklaarbare redenen is onze medische staf verantwoordelijk gesteld voor de nederlaag tegen FC Porto", zei Müller-Wohlfahrt, die de medische staf van Bayern bijna veertig jaar onder zijn hoede had.

"Daardoor is de vertrouwensrelatie die nodig is voor een succesvol medisch werk te veel beschadigd." De stoïcijnse Guardiola was vervolgens nuchter in zijn commentaar. "Het is zijn persoonlijke besluit en ik respecteer dat. Ik heb verder geen tijd om erover te jammeren."

Pep Guardiola keert terug in Barcelona

Terugkeer

Woensdagavond staat Guardiola voor het eerst tegenover de club waar hij zowel zijn spelers- als trainersloopbaan begon. "Ik wist dat dit vroeg of laat ging komen. Het is mijn terugkeer naar Barcelona, mijn thuis. Natuurlijk is dat speciaal voor mij", aldus Guardiola. "Barcelona is mijn leven, als speler en als trainer. Het is de beste ploeg ter wereld. Ik ben zeer blij dat ik deze ervaring mee mag maken. Het is een prachtige wedstrijd, maar bepaald niet eenvoudig."

Twee jaar geleden knapte Guardiola nog flink af op het bestuur van zijn oude liefde. Volgens de coach heeft de clubleiding valse informatie over hem naar buiten gebracht. "En dat zal ik niet snel vergeten", liet hij jaren terug getergd weten.

Guardiola verbleef tijdens het vorige seizoen, waarvoor hij een vrijwillige rustpauze had genomen, geruime tijd in New York. In die Amerikaanse metropool onderging zijn opvolger bij Barcelona, Tito Vilanova, een behandeling tegen kanker. Bestuursleden van Barcelona zouden naar buiten hebben gebracht dat Guardiola had verzuimd zijn oud-collega een bezoek te brengen in de Amerikaanse kliniek.

"Dat is een leugen. Men heeft bij Barcelona de ziekte van Vilanova gebruikt om mij te beschadigen. Ik heb Tito wel degelijk gezien in New York en ik had hem graag nog wat vaker bezocht. Dat is niet gelukt, maar dat lag niet aan mij." Feit is wel dat de de naam van de ooit zo onaantastbare Guardiola inmiddels flink besmeurd is.

De prijzen van Guardiola als trainer

PrijsAantalJaartallen
Champions League2x2009, 2011
Europese Super Cup3x2009, 2011, 2013
WK voor clubteams3x2009, 2011, 2013
Kampioen Duitsland2x2014, 2015
Beker Duitsland1x2014
Kampioen Spanje3x2009, 2010, 2011
Messi: Guardiola laat niets aan het toeval over

Het duel tussen Barcelona en Bayern München wordt vanaf 20.15 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 3, Radio 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl