NOS Sport

Oud-sporters voor even in het theater

  • @Sportmonologen
    Oud-zwemmer Maarten van der Weijden, een van de sprekers
  • @Sportmonologen
    Esther Vergeer, Maarten van der Weijden, Erben Wennemars, Hans van Breukelen, Jan Ykema en Rory de Groot

Ze zijn vaak te gast in kantines en bij bedrijven om te praten over hun carrière. Het verhaal van oud-topsporters is zeer gewild. Het theater is de volgende halte. Zoals de Kleine Komedie in Amsterdam.

Oud-voetballer Hans van Breukelen en oud-schaatsers Erben Wennemars en Mark Tuitert, om er maar eens een paar te noemen, vertellen hun verhaal onder de noemer Sportmonologen. Op 2 mei was de eerste voorstelling, op 6 mei de tweede en voorlopig laatste.

Alleen in het donker

Per voorstelling doen zes sporters apart van elkaar hun verhaal. Ze zitten in het donker in wedstrijdtenue op een bijna leeg toneel en gaan in de spotlights de confrontatie aan met het publiek. En dat is niet niks.

"Het zijn misschien wel de vijftien spannendste minuten uit de afgelopen twintig jaar", zegt Esther Vergeer. Ook Wennemars had het zwaar. "Ik voel het in mijn benen, ik voel het in mijn hele lijf. Ik heb weer een heel WK gereden."

Oud-sporters op toneel van Kleine Komedie

Zaal omarmt sporter

Sportmonologen wordt gemaakt door Arthur van den Boogaard en Patrick Roubroeks. Maar waarom? We kennen de verhalen van de sporters toch al? "We kennen de records en de uitslagen, maar juist de diepgewortelde verhalen daarachter maakt het verhaal compleet en bijzonder interessant om naar te luisteren", aldus Roubroeks.

"Je ziet een zaal uit zijn dak gaan, applaudisseren en die sporters omarmen. En je ziet dat die sporters ook die arena weer willen veroveren. Die energie is fantastisch om mee te maken."

Als het aan Roubroeks ligt, blijft het niet bij deze twee voorstellingen. "We hebben de focus gezet op volgend jaar om op de een of andere manier vlak voor de Olympische Spelen terug te komen in het theater. Dan is iedereen weer van harte welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl