Minister Hennis neemt maatregelen op werkplaatsen van Defensie waar met chroomverf wordt gewerkt
NOS Nieuws

'Vliegbasis Leeuwarden stopt ook met gebruik van chroomverf'

Op de vliegbasis van Leeuwarden wordt voorlopig niet meer gewerkt met de kankerverwekkende chroom-6-verf. Dat heeft minister Hennis van Defensie bepaald, schrijft het Friesch Dagblad. De spuitcabine die wordt gebruikt op de vliegbasis is sterk verouderd, waardoor de giftige stoffen onvoldoende kunnen worden afgevoerd.

Vorige week schreef Hennis al aan de Kamer dat op de werkplaats van de landmacht in Leusden niet meer gewerkt wordt met chroom-6-verf. Ook daar was het personeel onvoldoende beschermd.

In de brief aan de Kamer schreef Hennis dat ook bij spuitwerkzaamheden in Volkel, Leeuwarden, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht hoeveelheden gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen die de grenswaarden overschreden.

"Waar sprake was van een overschrijding van grenswaarden of onvoldoende voorzieningen, zijn de werkzaamheden met chroomhoudende verf gestaakt (zoals in Leusden) of worden aanvullende beschermende maatregelen genomen", schreef Hennis. Over Leeuwarden meldde Hennis dat grenswaarden er worden overschreden; in de brief staat niet dat er niet meer mag worden gewerkt met de verf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl