Andreas Lubitz
NOS Nieuws

Co-piloot Germanwings liet toestel ook op heenvlucht dalen

De Duitse co-piloot Andreas Lubitz die vlucht 4525 opzettelijk liet neerstorten, heeft diezelfde dag op de heenvlucht van Düsseldorf naar Barcelona het vliegtuig ook al een paar keer laten dalen. Franse luchtvaartonderzoekers hebben dat vandaag bekendgemaakt.

De onderzoekers hebben geconstateerd dat Lubitz hetzelfde toestel, een A320, vijf keer liet dalen 'zonder dat daartoe een luchtvaartkundige noodzaak bestond'. Ook toen had de gezagvoerder de cockpit gedurende een periode van bijna vijf minuten verlaten.

De dalingen werden opgemerkt door de luchtverkeersleiding, die de co-piloot maande terug te keren naar de voorgeschreven hoogte. Onduidelijk is of Lubitz toen al het vliegtuig te pletter wilde laten slaan en dat hij daar steeds op het laatste moment vanaf zag, of dat de dalingen een oefening waren voor de terugvlucht naar Düsseldorf.

Buitengesloten

Het ongeluk met de A320 gebeurde op 24 maart van dit jaar. Co-piloot Lubitz had de gezagvoerder, die naar de wc was geweest, buitengesloten door de deur naar de cockpit te vergrendelen. Het vliegtuig stortte neer in de Franse Alpen. Geen van de 150 inzittenden overleefde de ramp.

In de dagen en weken daarna werd bekend dat Lubitz leed aan depressies en dat hij op internet had gezocht naar mogelijkheden om zelfmoord te plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl