Graffiti in Belfast na de moord op Robert McCartney. De nu doodgeschoten ex-commandant van de IRA was verdachte in deze zaak, maar werd niet vervolgd.
NOS Nieuws

Ex-commandant IRA doodgeschoten in Belfast

In Belfast is een ex-commandant van de IRA op straat doodgeschoten. De man werd vanochtend rond 09.00 uur verschillende keren geraakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist.

Het slachtoffer is Gerard 'Jock' Davison, melden Britse media. De Noord-Ierse politie heeft de plek van het incident afgesloten. Over het lijk op straat is een tent neergezet. Volgens The Belfast Telegraph hebben de kinderen van het slachtoffer de moord op hun vader gezien.

The Guardian meldt dat Davison in de jaren tachtig opklom in de rangen van de IRA. Hij werd commandant van de Belfast Brigade en behoorde tot de General Headquarters Staff, de operationele leiding van de IRA.

Moord in 2005

De schietpartij was in The Markets, een wijk in het zuiden van Belfast die heel lang een uitvalsbasis was voor de IRA. Rivaliserende afsplitsingen van de IRA vechten onderling al jaren om de macht in de katholieke wijk.

Davison werd in 2005 als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar de moord op Robert McCartney, die tijdens een kroeggevecht werd gedood. Davison werd ondervraagd, maar niet vervolgd.

De zus van het slachtoffer beweerde daarna dat Davison de opdracht voor de moord op haar broer had gegeven. Ook opperde ze dat Davison wellicht een informant was; een suggestie die de ex-commandant direct tegensprak. McCartney was een sympathisant van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, maar was voorzover bekend geen activist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl