Symbool van Griekenland: de Akropolis in Athene
NOS Nieuws

Europese economie groeit, maar niet in Griekenland

De economische groei in Europa zet door, zo blijkt uit de jongste voorspellingen van de Europese Commissie. Alleen voor Griekenland is de verwachting somber. Verwachtte de Commissie begin dit jaar nog een groei van 2,5 procent voor dit jaar, nu is dat nog maar een half procent. De economische situatie in Griekenland holt snel achteruit.

De rest van Europa laat de crisis nu definitief achter zich en mag rekenen op een gemiddelde groei van 1,8% dit jaar en net boven de twee procent volgend jaar. Ook voor Nederland zijn de verwachtingen positief: dit jaar wordt de groei met 1,6 procent al iets sterker dan verwacht en voor volgend jaar wordt nu gerekend op een groei van 1,7 procent.

Griekenland

De sombere verwachtingen voor Griekenland komen op een cruciaal moment. Achter de schermen wordt er al maanden gewerkt aan een overeenkomst die uitbetaling van de laatste zeven miljard euro uit het hulpprogramma mogelijk moet maken. Maar overeenstemming wil er maar niet komen. Volgende week is er opnieuw een bijeenkomst van de Eurogroep, precies een dag voordat Griekenland weer een fors bedrag aan het IMF moet betalen.

Om hun zaak op het laatste moment te bepleiten hebben de Grieken vandaag een diplomatiek offensief geopend. De Griekse minister van Financiën, Varoufakis, is eerst in Parijs en later vandaag in Brussel. Twee van zijn collega’s zijn vandaag in Frankfurt waar ze ECB president Draghi ontmoeten. Morgen vergadert de ECB opnieuw over de steun aan Griekse banken.

Oplopende schuld

Ook het IMF maakt zich grote zorgen over het uitblijven van een akkoord tussen Brussel en Athene. Door het verder wegzakken van de Griekse economie wordt de torenhoge staatsschuld van Griekenland steeds bedreigender. Daarom zou het volgens het IMF onverantwoord worden om nog meer geld uit te lenen aan Griekenland, en zouden de schuldeisers moeten instemmen met schuldvermindering. Dat is tot nu toe een onbespreekbaar onderwerp gebleken in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl