Vakantiegeld gaat vooral op aan... vakantie

Nederlanders gaan het vakantiegeld dit jaar vooral uitgeven aan vakantie. 49 procent zegt het vakantiegeld vooral hiervoor in te zetten. Minder vaak genoemde doelen zijn sparen, het doen van een grote aankoop en het aflossen van schulden. Dit laatste wordt door 14 procent als belangrijkste bestemming van het vakantiegeld genoemd.

Vooral mensen met meer dan een modaal inkomen (35.500 euro bruto per jaar) willen op vakantie. Mensen met een lager inkomen geven hun vakantiegeld vaker uit aan andere zaken. Dat blijkt uit een onderzoek van ABN Amro onder 1200 werkenden naar de verwachte besteding van het vakantiegeld dit jaar.

Gevraagd in hoeverre het vakantiegeld en een eventuele belastingteruggave nodig zijn om op vakantie te gaan, zegt 30 procent niet zonder te kunnen. Een op de zeven vult het vakantiegeld aan met spaargeld. Voor 16 procent is de financiële situatie nijpender en worden het vakantiegeld en de belastingteruggave gebruikt om de eindjes aan elkaar te knopen.

Lekker weg

Van de ondervraagden is 85 procent van plan het vakantiegeld geheel of gedeeltelijk aan vakantie uit te geven. Zeventig procent gaat in de zomer op vakantie. Voor twee op de drie is een Europees land de vakantiebestemming. Een op de zes werkende Nederlanders gaat weg in eigen land, terwijl ook een op zes het buiten Europa zoekt.

Volgens een vorig jaar gehouden onderzoek door de OESO gaven we in 2012 12,8 miljard euro uit aan vakanties naar het buitenland. Daarvan werd zo’n 5 miljard euro gespendeerd bij Nederlandse bedrijven, zoals reisorganisaties en touroperators.

Iedere werkende heeft recht op vakantiegeld. Het bedraagt 8 procent van het salaris en wordt meestal in de maand mei uitbetaald. De meeste werkenden krijgen het vakantiegeld in één keer uitbetaald. Sommige bedrijven en werkenden kiezen ervoor om het vakantiegeld uit te smeren over het jaar. Bijna de helft van de zelfstandige ondernemers keert zichzelf volgens het onderzoek ook vakantiegeld uit.

Doordat sinds 1 januari 2014 de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk is, blijft er netto misschien minder vakantiegeld over dan voorgaande jaren.

Oogstmaand

In voorgaande jaren werd het vakantiegeld vaker gebruikt om schulden en tekorten weg te werken, of voor een extra aflossing van de hypotheek op het huis.

Banken proberen ook altijd een deel van het vakantiegeld naar zich toe te halen door rond de uitbetaling spaaracties op touw te zetten met extra bonussen voor wie het vakantiegeld op een spaarrekening zet.

Door de extra inkomsten is de maand mei ook een soort oogstmaand geworden voor schuldeisers en de overheid, om achterstallige betalingen, belastingen en heffingen te incasseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl