Vreugde bij de spelers van Juventus na het behalen van het landskampioenschap
NOS Voetbal

Juve is bevestiging én masker voor Italiaanse voetbal

Op 20 mei 1998 stonden Juventus en Real Madrid ook tegenover elkaar. Net als vanavond in Turijn. Maar toen ging het om een koninklijke Champions League-finale. Plaats van handeling: Amsterdam.

De derde Champions League-finale op rij voor Juventus markeerde de dominantie van het Italiaanse voetbal in de jaren '90. Vanaf de oprichting in 1992 stond zeven jaar achtereen een Italiaanse club in de eindstrijd. Ook de Oude Dame stond op de toppen van haar roem, met klinkende namen als Zinedine Zidane, Alessandro Del Piero, Didier Deschamps en oud-Ajacied Edgar Davids.

Real Madrid probeerde in die jaren juist wanhopig uit de schaduw te treden van het eigen verleden. Zes Europa Cups I stonden bij Real in de prijzenkast, maar in 1998 was het al 32 jaar wachten op een nieuwe Europese zege. Sterren als Roberto Carlos, Christian Karembeu, Raúl en natuurlijk Clarence Seedorf moesten de koninklijke glans terugbrengen naar Madrid. Dat lukte.

Matte finale

David Endt, destijds teammanager bij Ajax én kenner van het Italiaanse voetbal, was er natuurlijk bij. "Nou ja, ik was er vooral omdat het kón. Ik heb geen band met Juventus of met Real Madrid. Wel met Edgar en Clarence natuurlijk, die het die avond een paar keer met elkaar aan de stok hadden. Maar het was vooral de eerste grote finale in de Arena, destijds mijn huiskamer. Daar moest ik bij zijn."

"Ik herinner me een matte finale, met matig voetbal. Het doelpunt van Predrag Mijatovic voelde als een soort bevrijding", bekent Endt. "Jaren later heb ik Mijatovic nog eens ontvangen in de Arena voor een reportage. Toen merkte ik pas hoe belangrijk dat doelpunt voor hem was geweest."

Het betekende de definitieve doorbraak van de Galacticós, het Real Madrid van de supersterren. Met nog eens drie Champions League-titels na 2000 en tien in totaal is Real Madrid de meest gelauwerde club in Europa. Met Juventus ging het bergafwaarts, net als met het Italiaanse voetbal.

Champions League-finales 1992-1998

1992Barcelona (Spa) - Sampdoria (Ita)1-0 n.v.
1993Olympique Marseille (Fra) - AC Milan (Ita)1-0
1994AC Milan (Ita) - Barcelona (Spa)4-0
1995Ajax - AC Milan (Ita)1-0
1996Juventus - Ajax1-1 (Juventus wns)
1997Borussia Dortmund - Juventus3-1
1998Real Madrid - Juventus1-0
In 2003 stonden Clarence Seedorf en Edgar Davids tegenover elkaar in de finale van de Champions League

Gekreukelde Oude Dame

In de eerste zeven edities van de Champions League stond zeven keer een Italiaanse club in de finale. In de laatste zeven jaar was dat er nog maar één: Internazionale. De club waar David Endt zijn hart aan heeft verpand.

"Bij Juventus zien ze deze halve finale absoluut als een terugkeer in de Europese top", weet Endt. "De Oude Dame had in de laatste jaren een nogal gekreukeld gezicht gekregen. Het nieuwe Juventus werkt ook als een masker voor de rest van Italië. Want de waarheid is dat Juve inmiddels mijlenver voor loopt op de andere clubs in de Serie A."

De basis voor die wederopstanding werd gelegd in 2006, toen Juventus werd teruggezet naar de Serie B. De Italiaanse justitie vond bewijzen voor de manipulatie van de arbitrage door de leiding van Juventus. De club moest twee landstitels inleveren en werd gedwongen schoon schip te maken op een lager niveau.

Uit de as herrezen

"Juventus is als een fenix uit de as herrezen, tenminste zo zien ze dat zelf graag", vertelt Endt. "In de luwte van de Serie B werd een nieuwe organisatie neergezet, die nu zijn vruchten afwerpt. Zo werd besloten afscheid te nemen van het kolossale Stadio Delle Alpi en een nieuw, kleiner stadion te bouwen. Nu is Juve de enige club in de Serie A met een eigen stadion."

Qua organisatie en stadion heeft Juventus twee stappen terug gezet, om vervolgens drie stappen vooruit te kunnen zetten. "Afgelopen week vierde Juventus het 31ste kampioenschap, maar zelf houden ze vol dat het de 33ste scudetto was. Uit onvrede met de bond weigert de club ook om drie sterren op het shirt te dragen. Dat is eigenlijk wel ironisch, want het was een telg van de familie Agnelli die bij de tiende titel van Juventus in de jaren 60 de ster als symbool bedacht. Juventus heet een adellijke club te zijn, maar soms zit die trots in de weg. Dat is ook typisch Juventus."

Terug naar de top in Europa

De laatste jaren mag het trotse Juventus met vier landstitels op rij weer hoog van de toren blazen. Maar de missie is pas voltooid als de club terug is aan de Europese top. "Dat is al twee jaar het hoofddoel. Daarom was de woede in Turijn zo groot toen Juve vorig jaar al in de groepsfase werd uitgeschakeld door Galatasaray. Sneijder scoorde op een besneeuwd en nauwelijks bespeelbaar veld. Een schande vonden ze in Turijn.

In de halve finale tegen Real Madrid krijgt Juventus kans op eerherstel. Of zoals alleen David Endt het kan zeggen: "De gekreukelde Oude Dame wil haar nieuwe gezicht tonen aan Europa."

Champions League-finales 2008-2014

JaarWedstrijdUitslag
2008Manchester United (Eng) - Chelsea (Eng) 1-1 (ManU wns)
2009Barcelona (Spa) - Manchester United (Eng)2-0
2010Internazionale (Ita) - Bayern München (Dui)2-0
2011Barcelona (Spa) - Manchester United (Eng)3-1
2012Chelsea (Eng) - Bayern München (Dui)1-1 (Chelsea wns)
2013Bayern München (Dui) - Borussia Dortmund (Dui)2-1
2014Real Madrid (Spa) - Atlético Madrid (Spa)4-1 n.v.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl