Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland
NOS Nieuws

'Toeristen Nieuw-Zeeland zien het gevaar niet altijd'

In Nieuw-Zeeland is de dood van backpacker Ken Boogers geen groot nieuws. En dat is niet zonder reden, zegt correspondent Robert Portier. “Het klinkt hard, maar ze zijn er hier aan gewend.”

De 26-jarige Boogers werd sinds 21 maart vermist. Een grote zoekactie haalde niets uit. De stoffelijke resten van Boogers werden aangetroffen op twaalf kilometer van het gebied waar is gezocht. Over de doodsoorzaak is nog niets duidelijk.

Portier hoort regelmatig berichten over vermiste toeristen. “Vorige week nog werd het lichaam van een Duitse wandelaarster gevonden.”

De vrouw ging alleen op pad in het Fiordland National Park en werd gevonden op het parkeerterrein van het park. Ze was gevallen van grote hoogte, was er nog wel in geslaagd om naar het parkeerterrein te komen, maar was daar overleden. “Ze was ondergesneeuwd, en werd pas gevonden toen de sneeuw alweer gesmolten was”, vertelt Portier in het NOS Radio 1 Journaal. “En afgelopen zaterdag is een stoffelijk overschot gevonden van een Amerikaanse studente die door een rivier was meegesleurd.”

Ken Boogers werd sinds 21 maart vermist

Met een T-shirt de berg op en ineens zit je in een sneeuwbui.

Robert Portier

Nieuw-Zeeland is een prachtig land, zegt Portier, waar mensen worden aangemoedigd om dingen te onderzoeken. En juist daar gaat het weleens mis. “Op papier en op de foto’s ziet het er mooi uit, maar het heeft wel een gevaarlijk kantje. Nieuw-Zeelanders zijn ingericht op de risico’s, toeristen hebben niet altijd door wanneer het echt gevaarlijk wordt.”

Het geheime gevaar

Het is voor veel backpackers onduidelijk welke maatregelen genomen moeten worden om de gevaren binnen de perken te houden. “Het komt vaak voor dat het weer ineens omslaat. Dan gaan ze in een T-shirt en korte broek de berg op en komen ineens terecht in een sneeuwbui.”

Met name op het Zuidereiland loert gevaar, denkt Portier. Het is een plek waar veel mensen lange tochten maken door onherbergzame gebieden. "Dan moet je wel echt weten wat je doet. Maar dan nog: zelfs als je je goed voorbereidt, kan het nog goed misgaan. Dat is misschien wel wat het geheime gevaar is van Nieuw-Zeeland.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl