Premier Rutte met de Arubaanse premier Eman (tweede van links)
NOS Nieuws

Akkoord over financieel toezicht op Aruba

Aruba heeft ingestemd met onafhankelijk financieel toezicht op zijn overheidsuitgaven. De regeringen van Nederland en Aruba hebben zaterdag een akkoord bereikt, heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt.

Per 1 augustus zal een speciaal college toezicht houden op de uitgaven door Aruba. In dat College Aruba Financieel Toezicht zullen een lid namens het koninkrijk, een lid namens Nederland en een lid namens Aruba zitten, staat in een verklaring.

Hongerstaking

Nederland weigerde vorig jaar zomer de begroting van Aruba goed te keuren omdat de Arubaanse regering te veel geld uitgaf. Premier Mike Eman ging daarop in hongerstaking, en hield dat een week vol.

In oktober kwam naar voren dat het tekort op Aruba nog veel groter is dan gedacht. Ook de staatsschuld, die is opgelopen tot meer dan 1,5 miljard euro, is een bron van grote zorg.

Vorige maand spraken premier Rutte en premier Eman elkaar nog op de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten in Panama. Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken is daar "een goede basis van vertrouwen geschapen voor het bereiken van dit resultaat".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl