Lege perrons op het Centraal Station van Berlijn
NOS Nieuws

Treinverkeer Duitsland ligt plat

In Duitsland is de staking van machinisten een nieuwe fase ingegaan. Sinds 02.00 uur vannacht rijden ook veel passagierstreinen niet meer. Gistermiddag begon de staking met het stilzetten van goederentreinen.

De machinisten, van de vakbond GDL, willen de staking tot zondag 09.00 uur volhouden. Deutsche Bahn heeft een nooddienstregeling opgezet en hoopt dat eenderde van de treinen tussen de grote steden nog kan rijden. GDL vertegenwoordigt maar een deel van de machinisten.

Correspondent Jeroen Wollaars zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat Berlijn Hauptbahnhof uitgestorven was. "Er is hier bijna niemand. En dat terwijl het spitsuur is." Een enkele trein rijdt wel, zoals een regionale trein naar Brandenburg. "Een mevrouw die instapte vertelde me dat ze twee uur heeft staan wachten op het station."

  • Judith van de Hulsbeek / NOS
    Forenzen moeten uitwijken naar de bus of de metro, staat op dit bord
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Ongeveer eenderde van de treinen rijdt wel, hoopt Deutsche Bahn

Nederlandse reizigers

In Duitsland zullen miljoenen mensen worden gedupeerd door de staking. NS International verwacht dat zo'n 10.000 Nederlandse treinreizigers ermee te maken krijgen. Intercity's tussen Amsterdam en Berlijn rijden niet; de hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Frankfurt wel.

Veel Duitsers hebben geen begrip voor de staking, zegt Wollaars. "Het is de achtste staking in korte tijd, ze zijn het zat. Zo'n staking ontwricht ook de Duitse samenleving en levert een miljoenenschade op."

De machinisten willen meer loon, een kortere werkweek en meer erkenning voor hun vakbond. GDL is een kleine vakbond. De Deutsche Bahn heeft aangekondigd alleen nog met de andere vakbond te willen onderhandelen. Die vakbond vertegenwoordigt niet alleen de machinisten, maar ook al het andere treinpersoneel. "Deze staking gaat vooral om macht, de looneisen liggen niet meer zo ver uit elkaar", zegt Wollaars.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de Deutsche Bahn en de vakbond opgeroepen weer om de tafel te gaan zitten, maar de vakbond heeft dat afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl