NOS Nieuws

Het vuur brandt, Nederland viert 70 jaar bevrijding

Wageningen is vanmiddag de stad van de veteranen

In Wageningen is aan het begin van de nacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. De eerste lopers gingen daarna op weg om het vuur met fakkels in estafette naar hun eigen gemeente te brengen. In totaal doen zo'n 5000 lopers dat.

Dit jaar is Bevrijdingsdag voor veel werknemers een officiële vrije dag en de veertien bevrijdingsfestivals in het land houden rekening met in totaal 900.000 bezoekers.

De organisatoren van de festivals zijn gewaarschuwd, want voor de middag is storm, hagel, onweer en regen voorspeld. Er kunnen windstoten tot 90 kilometer per uur voorkomen. De festivals nemen in overleg met de autoriteiten maatregelen. De organisatie van het Bevrijdingsfestival Flevoland adviseert bezoekers geen paraplu maar een regenjas of poncho mee te nemen.

Optredens

Er zullen bij de festivals in totaal 250 optredens zijn. De vier 'Ambassadeurs van de Vrijheid' zijn Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet. Een helikopter van Defensie brengt ze van festival naar festival.

Komende ochtend is in Vlissingen de 5-meilezing door de Israëlische auteur David Grossman. Bevrijdingsdag wordt vanavond afgesloten met het 5-meiconcert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen erbij aanwezig zijn.

Capitulatie

Zeventig jaar geleden ondertekende de Duitse bezetter de capitulatie in Wageningen. In die plaats brandt 'eeuwig' het nationale Bevrijdingsvuur.

  • NOS
    Het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken in Wageningen
  • NOS / Tanja Braun
    Lopers bij het Bevrijdingsvuur voor Hotel De Wereld in Wageningen
  • NOS / Tanja Braun
    Lopers die vanuit Wageningen het Bevrijdingsvuur naar Tiel brengen
  • NOS / Tanja Braun

De traditie van het Bevrijdingsvuur gaat terug naar een groep mensen uit Eindhoven. Die haalde al in 1945 een vlam op in het Franse Bayeux in Normandië. Dat was de eerste stad die na D-day in 1944 werd bevrijd.

Het nationale Bevrijdingsvuur is dit jaar 'ververst' met een vlam uit het Engelse Portsmouth. Een groep veteranen uit de Tweede Wereldoorlog heeft de nieuwe vlam vorige week opgehaald in Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl