NOS Sport

Ad Paulen, de atleet die verzetsheld werd

Ad Paulen, de atleet die verzetsheld werd

Velen kennen het evenement als de Fanny Blankers-Koen-games. De jaarlijkse internationale atletiekwedstrijd in Hengelo. Maar de FBK-games droegen tot 2000 de naam van een ander belangrijk persoon uit de Nederlandse atletiek, Adriaan Paulen.

Paulen was in de jaren 20 een begenadigd atleet en werd in totaal zes maal Nederlands kampioen op de 400 en 800 meter. Ook deed hij mee aan drie Olympische Spelen (1920, 1924, 1928).

Maar Paulen was naast atleet ook goed in andere sporten. Zo was hij actief in het voetbal bij HFC Haarlem en speelde hij cricket en ijshockey. Ook reed hij de TT van Assen en was hij meerdere malen deelnemer aan de rally van Monte Carlo.

  • NOS
    Adriaan Paulen in actie op de motor
  • NOS
    Adriaan Paulen was meerdere malen Nederlands kampioen
  • ANP
    Adriaan Paulen doet in 1967 met zijn zoon mee aan de tulpenrally

Executie dreigt in WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf Paulen als mijn-ingenieur leiding aan een kolenmijn in Zuid-Limburg. Een mijn die moest produceren voor de Duitse bezetter. Na de mijnstaking van 1943 werd Paulen samen met negen anderen gevangen gezet.

"Ik ben twee keer uit mijn cel gehaald, en dan werd gezegd, nu zal het gebeuren. En daar word je heel klein van. Als je dan later beseft dat je toch nog leeft, dan voel je je als nieuw geboren", vertelde Paulen later.

Hem wachtte een executie omdat hij had geweigerd de Duitsers informatie te verschaffen over welke mijnwerkers er gestaakt hadden. Twee maanden later werd Paulen weer vrijgelaten omdat men inzag dat de ingenieurs nodig waren voor de verdere productie.

Als je dan later beseft dat je toch nog leeft, dan voel je je als nieuw geboren.

Ad Paulen

Op de tank door Treebeek

Zijn tijd in de gevangenis was voor Paulen de reden om zich nog actiever in te zetten voor het verzet. Hij produceerde kaarten van de Zuid-Limburgse omgeving waarop hij aangeeft waar tanks en zware voertuigen kunnen rijden. Die deelde hij vervolgens met de Amerikanen.

Mede dankzij de inspanningen van Paulen werd Zuid-Limburg in anderhalve dag veroverd door de Amerikaanse troepen. Als dank mocht hij op een tank het dorp Treebeek binnenrijden.

De Nederlandse regering dankte Paulen door hem in 1947 de militaire Willems-Orde toe te kennen, de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde. Van de Amerikaanse regering kreeg hij de Medal of Freedom with Bronze Palm.

Paulen komt op de tank Treebeek binnen
Adriaan Paulen geeft als NOC-bestuurder een persconferentie in verband met de Spelen in Moskou

De atleet wordt bestuurder

Al tijdens de oorlog werd Paulen voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Hij vervulde die functie maar liefst twintig jaar. Bovendien maakte hij van 1951 tot 1965 deel uit van het Nederlands Olympisch Comité (NOC).

De hoogste functie die Paulen bekleedde als bestuurder was die van voorzitter van de Internationale Atletiek Unie, de IAAF. Van 1976 tot 1981 was hij de belangrijkste man in atletiekland.

Paulen overleed in 1985, twee jaar later werd de jaarlijkse internationale atletiekwedstrijd in Hengelo naar hem vernoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl