NOS Nieuws

VN wil einde bombardementen op vliegveld Sanaa

VIDEO: vliegtuigen Jemen gaan in vlammen op

De Verenigde Naties hebben een dringend beroep gedaan op Saudi-Arabië om de bombardementen op vliegvelden in Jemen te beëindigen. De bombardementen hebben de aanvoer van hulpgoederen onmogelijk gemaakt, zegt de VN-gezant voor de hulpverlening aan Jemen, de Nederlander Johannes van der Klaauw.

De landingsbanen moeten door de aanhoudende Saudische luchtaanvallen worden gerepareerd, zegt Van der Klaauw. Hij doet een oproep aan de Saudische coalitie om de vliegvelden en de havens van Jemen nu verder te ontzien, zodat hulp het land kan binnenkomen.

Duizend doden

De strijd in Jemen van de voorbije zes weken heeft al aan zeker duizend mensen het leven gekost, onder wie ruim 500 burgers. Unicef schat het aantal omgekomen kinderen op meer dan honderd.

Vanochtend verklaarde de Saudische regering dat overwogen wordt in bepaalde delen van Jemen een bestand in acht te nemen met het oog op de aanvoer van hulpgoederen.

Rode Kruis: immens lijden

Het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen zijn zeer bezorgd over de schade die is aangericht aan het vliegveld van de hoofdstad Sanaa en aan havensteden. Ook door het tekort aan brandstof is het dagelijks leven van de bevolking volgens het hoofd van het Rode Kruis in Jemen ondraaglijk geworden.

De VN wil zo snel mogelijk vanuit Djibouti een luchtbrug naar Jemen openen om de ergste nood te lenigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl