VN-chef Ban Ki-Moon
NOS Nieuws

Ban Ki-moon ondanks kritiek toch naar Moskou

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon reist, in weerwil van zware kritiek, komend weekend toch naar Moskou. Daar woont hij de 70ste herdenking bij van de Russische overwinning op nazi-Duitsland. De meeste westerse regeringsleiders blijven weg, uit protest tegen de Russische bemoeienis met Oekraïne en de inlijving van de Krim.

Ban woont zaterdag de militaire parade in Moskou bij, samen met de secretaris-generaal van Unesco, Irina Bokova. Ook zal hij de Russische president Poetin ontmoeten.

Vooral Oekraïne heeft zware druk uitgeoefend op Ban om niet naar Moskou te gaan. "Hij zou daarmee een compleet verkeerde boodschap afgeven", zei de Oekraïense minister Klimkin van Buitenlandse Zaken vorige week nog.

Ban gaat vrijdag langs bij de Oekraïense president Porosjenko, en de dag ervoor bezoekt hij de Poolse president Komorowski, eveneens een fel criticus van het beleid van Poetin.

Chinese leider

Onder de andere gasten die president Poetin komen feliciteren met de 70ste verjaardag van de zege op Hitler-Duitsland zijn de Cubaanse leider Raúl Castro, de Chinese president Xi Jinping, de Tsjechische president Zeman en de Slowaakse premier Fico.

Noord-Korea liet vandaag weten dat Kim Jong-un niet zelf naar Moskou reist, maar zich laat vertegenwoordigen door een hooggeplaatste partijgenoot.

De Duitse bondskanselier Merkel maakte in maart al bekend dat ze niet bij de militaire parade in Moskou zal zijn. Zondag, een dag na de parade, reist ze wel naar de Russische hoofdstad. Dan legt ze samen met president Poetin een krans bij het graf van de onbekende soldaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl