NOS Nieuws

'Blijf in Ghana, de oversteek naar Europa is te gevaarlijk'

'Blijf in Ghana, de oversteek naar Europa is te gevaarlijk'

De Ghanese overheid doet er van alles aan om te voorkomen dat jongeren de oversteek naar Europa maken. Een voorlichtingsfilm waarschuwt voor de gevaren. Het zijn dramatische, deels nagespeelde, beelden van veel mensen in gammele bootjes en een stem die zegt: "Elke dag horen we verhalen over mensen die over land door de woestijn reizen en nooit meer terugkomen. Anderen worden in zee geworpen."

Drama

Voor Mohammed Galib is het de wrede werkelijkheid. Hij verloor zijn zoon en beseft het nog nauwelijks. Hij vertelt aan correspondent Kees Broere dat zijn zoon de zee op ging en dat de boot een ongeluk kreeg. Vader Galib kon het eerst niet geloven. "Nee, nee, nee, dat is niet waar. Nee, het is niet waar." Aarzelend zegt hij erachteraan: "ja, ik heb mijn zoon verloren."

Velen vinden dat de Ghanese overheid meer moet doen om dit soort drama’s te voorkomen. Jongeren moeten worden aangemoedigd om thuis te blijven en in Ghana te werken. Eric Opoku, van de campagne tegen migratie, is duidelijk. "Zorg voor werkgelegenheid, bied alternatieven. Hoe kan je anders zeggen dat mensen niet moeten emigreren als er geen alternatief is?"

Creativiteit

Ook de Ghanese minister van Handel en Industrie roept zijn landgenoten op om te blijven: "Alsjeblieft, blijf hier en doe het beste wat je kunt. De oversteek is de moeite niet waard. Al die pijn en moeite, het gevaar dat je doodgaat, gearresteerd en gedeporteerd wordt. Kijk om je heen! Alle rijkdom vind je hier om je heen."

Volgens de minister moeten jongeren hun verstand en creativiteit gebruiken om in Ghana een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. "Het gevoel dat Europa de enige oplossing is voor hun economische problemen moet worden weggenomen."

Kansen

De economie van Ghana groeit, maar mensen aan de onderkant van de samenleving vinden nog steeds te weinig werk. Ze hebben daardoor, zeggen ze zelf, te weinig inkomen. De lokroep van het Westen blijft.

Toch wordt er hard gewerkt aan de nieuwe welvaart. Dat is zichtbaar in het centrum van de hoofdstad Accra. Er zijn kansen, beaamt ook de Nederlandse ambassadeur in Ghana, Hans Docter. Volgens hem moeten Nederland en Europa zich richten op de economische ontwikkeling van Afrika. "Hoe meer kansen mensen hier zien, hoe meer kans dat ze hier blijven."

Top

In juni worden de problemen besproken op een top van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie op Malta. Dan wordt er verder gezocht naar een antwoord op de vraag wat Afrikaanse landen kunnen doen om te voorkomen dat jongeren massaal naar Europa trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl