Israëlische militairen wijzen naar de Gazastrook, in september vorig jaar
NOS Nieuws

Interne kritiek op Israëlische oorlogsvoering Gaza

Het Israëlische leger heeft in de Gaza-oorlog van vorig jaar de burgerbevolking op ongekende schaal getroffen, staat in een rapport van de Israëlische organisatie Breaking the Silence. In het rapport staan anonieme getuigenissen van tientallen militairen.

De militairen zeggen dat lukraak werd geschoten op burgers en dat de schietinstructies, zo die er al waren, losjes werden gehanteerd. Het rapport zet vraagtekens bij de ethiek van de Israëlische oorlogsvoering, hoewel de regering en de legerleiding zeggen dat er alles aan gedaan is om het aantal burgerslachtoffers aan Palestijnse kant zo laag mogelijk te houden.

Burgerslachtoffers

Volgens de Verenigde Naties zijn in de Gaza-oorlog 2256 Palestijnen gedood, onder wie 1563 burgers. Aan Israëlische kant kwamen 66 militairen en vijf burgers om.

In het rapport van Breaking the Silence zegt een sergeant "dat we de hele dag lukraak vuurden, ook al was Hamas nergens te bekennen". Een ander verklaarde dat na het afwerpen van waarschuwingspamfletten op iedereen geschoten mocht worden, want wie nog rondliep was per definitie verdacht.

Reactie Israël

Het Israëlische leger zegt in een reactie dat Breaking the Silence, een organisatie die in 2004 werd opgericht door Israëlische militairen, geen enkel bewijs bij de beweringen levert. Het leger ziet bij de organisatie niet de bereidheid om iets te doen aan de misstanden die in het rapport worden geconstateerd.

De opstellers van het onderzoek verzoeken om een extern onderzoek naar de rol van de hoogste commandanten en de politieke leiders in de Gaza-oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl