NOS Nieuws

Alle Nederlanders in Nepal gelokaliseerd

Alle Nederlanders van wie werd aangenomen dat ze in Nepal waren tijdens de aardbeving, zijn gelokaliseerd. Gisteren was er nog geen contact geweest met 23 landgenoten.

Buitenlandse Zaken meldt dat er, voor zover bekend, twaalf Nederlanders gewond zijn geraakt bij de aardbeving. Een Duitse vrouw die al lange tijd in Kerkrade woonde, is overleden.

Het telefoonteam van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen tien dagen honderden telefoontjes gekregen.

Aanvankelijk ging het ministerie ervan uit dat er tijdens de natuurramp zo'n 350 Nederlanders in Nepal waren, op basis van informatie van reisorganisaties, familieleden en vrienden van de reizigers. Na de vele reacties op de oproep aan Nederlanders in Nepal om contact met Buitenlandse Zaken op te nemen, bleken het er uiteindelijk zo'n 900 te zijn.

Hoog in de bergen

Volgens Buitenlandse Zaken duurde het enige tijd voordat iedereen gelokaliseerd kon worden, omdat sommige toeristen niet in de gaten hadden dat ze werden gezocht. Zo legde gisteren iemand van het telefoonteam contact met een Nederlander die hoog in de Himalaya was geweest, geen telefoon of sociale media gebruikte en die niets van de aardbeving had gemerkt.

Nederlanders die door de geblokkeerde wegen niet konden wegkomen uit bergdorpen, zijn met helikopters opgehaald.

Morgenmiddag landt de vijfde vlucht met uit Nepal gerepatrieerde Nederlanders aan boord. In totaal zijn dan 250 Nederlanders met speciale vluchten naar huis teruggekeerd. Nog eens 250 Nederlanders zijn via SOS International met commerciële vluchten meegegaan.

Buitenlandse Zaken kan niet uitsluiten dat er nog Nederlanders in Nepal zijn. De aantallen waarvan nu wordt uitgegaan, zijn gebaseerd op mensen die zichzelf hebben gemeld, of die zijn aangemeld door reisbureaus, familie of vrienden.

Daarom vraagt het ministerie nog steeds om informatie over mensen die mogelijk nog niet zijn achterhaald.

60 Europeanen

Volgens nieuwe cijfers uit Brussel worden nog zestig inwoners van de Europese Unie vermist. Eind vorige week zei een EU-functionaris nog dat er geen contact was geweest met duizend EU-burgers in Nepal. Het is nog onduidelijk waar het grote verschil tussen deze aantallen op is gebaseerd.

Van de zestig Europeanen staat vast dat ze ten tijde van de beving in Nepal waren. Volgens een bron bij de EU gaat het aantal vermisten elk uur omlaag, doordat mensen zich melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl