Nabestaanden uit Putten bezoeken in 1950 voor het eerst de graven in Ladelund

De razzia van Putten en de weg naar verzoening

De herinnering aan de oorlog draait in Putten om de razzia van begin oktober 1944. De Duitsers pakten in het Gelderse dorp meer dan 600 mannen en jongens tussen de 18 en 50 jaar op en stelden hen via kamp Amersfoort op transport naar concentratiekampen in Duitsland. Een groot deel van de huizen in Putten werd in brand gestoken.

De razzia was een wraakactie voor een aanslag die het verzet een dag eerder had gepleegd op een groep hooggeplaatste Duitse officieren, aan de rand van Putten. Een Duitse officier en een verzetsman kwamen daarbij om het leven.

Putten bleef na de razzia in rouw achter. Vrouwen verloren zonen en mannen, kinderen groeiden op zonder vader. Van de mannen die werden opgepakt, overleefden er slechts 49 de oorlog.

Verzoening

Al vrij snel na de bevrijding kwam er contact tussen de bewoners van Putten en het Duitse dorp Ladelund, aan de grens met Denemarken. Ruim 100 Puttenaren waren daar tijdens de oorlog in een werkkamp om het leven gekomen door ontberingen en mishandeling. Het contact was te danken aan pastor Meyer uit Ladelund, die destijds van de nazi’s de namen eiste van de Puttenaren die hij moest begraven.

Uit dankbaarheid voor de grote betrokkenheid van de bevolking van Ladelund bij het verdriet van Putten en als daad van verzoening, liepen en fietsten deze week 75 Puttenaren van de naoorlogse generatie naar het Noord-Duitse dorp. Een estafetteloop van ruim 600 kilometer: één kilometer voor elke gedeporteerde man uit Putten.

De NOS doet in een documentaire verslag van deze reis.

NOS-documentaire 'De razzia van Putten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl