Het koningspaar bij Dodenherdenking op de Dam in 2014
NOS Nieuws

Dodenherdenking bij de NOS

De NOS doet vanavond op de publieke zenders NPO 1, 2 en 3 verslag van de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Wie herdenken we op 4 mei?

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen als eersten een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Premier Rutte houdt een toespraak en zeventig Amsterdamse scholieren zullen elk een bloem bij het monument neerleggen.

In de extra lange uitzending op NPO 2 is er voorafgaand aan de ceremonie op de Dam een live-verslag van de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Dit jaar houdt schrijver Ian Buruma een voordracht. Hij blikt terug op hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie.

Razzia Putten

Presentator Annechien Steenhuizen is in Putten, het Veluwse dorp waar op 2 oktober 1944 ruim 650 mannen werden opgepakt bij een razzia door de Duitsers. Het was een vergelding voor een aanslag door het verzet, enkele dagen eerder. Er keerden na de oorlog maar vijftig mannen terug.

Te gast is Madelon de Keizer, schrijfster van het boek Putten, de razzia en de herinnering, die vertelt hoe Putten dit trauma heeft verwerkt. Na de Nationale Herdenking volgt op NPO 2 de documentaire De razzia van Putten: de weg naar verzoening.

Vuur voor de Vrijheid

Later op de avond presenteert Rik van de Westelaken het programma Vuur voor de Vrijheid vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam. Net als op andere plaatsen in het land treden in de Amsterdamse schouwburg artiesten op in het programma 'Theater na de Dam', waarin de overgang van het herdenken van 4 mei naar het vieren op 5 mei op een artistieke manier wordt vormgegeven.

In Amsterdam treden onder anderen Wende Snijders, Huub van der Lubbe en Maarten Heijmans op. In de uitzending wordt geschakeld naar Wageningen, waar de burgemeester om middernacht het Bevrijdingsvuur zal ontsteken. Meer dan 5000 lopers uit ruim 70 plaatsen steken er hun fakkels aan en brengen die in de vorm van een estafette naar hun eigen gemeente.

NOS Nationale Herdenking 2015, 18.45 - 20.25 uur, NPO 2 en NOS.nl, en 19.50 - 20.25 uur op NPO 1 en NPO 3
NOS De Razzia van Putten: de weg naar verzoening, 20.25 – 20.56 uur, NPO 2 en NOS.nl
NOS Vuur van de Vrijheid, 23.40 - 00.25 uur, NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl