Nieuwbouw-woningen
NOS Nieuws

Limburg wil starters aan nieuwbouw-woning helpen

Om de bouw van koopwoningen te stimuleren begint woningcorporatie Wonen Limburg samen met de provincie een proef. Ze gaan woningcoöperaties voor starters opzetten.

In dat samenwerkingsverband hoeven kopers zelf maar maximaal 30 procent van de koopsom te financieren om toch volledig eigenaar te worden. De rest van het bedrag krijgen kopers via de coöperatie in de vorm van een lening van een bank of de provincie.

Volgens Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg, is het op dit moment voor starters nog te lastig om een eigen woning te kopen. Ze verdienen vaak te weinig om de volledige koopsom te kunnen lenen bij de bank.

Risico's

Gaat het plan straks door, dan zal niet de bank maar de provincie de risico's van de leningen dragen. "Daarom kan de bank de rente laag houden", legt een woordvoerder van de provincie uit. De kosten voor het project betaalt de provincie uit een bestaand fonds dat bedoeld is om de woningmarkt te stimuleren. De tarieven voor de leningen zullen dan ook niet hoger zijn dan normaal, stelt Peeters.

De bestuurder van Limburgs grootste woningcorporatie benadrukt dat het risico dat de starters hun leningen niet meer kunnen afbetalen kleiner zal zijn, omdat ze een deel van de koopsom van het huis zelf inbrengen. "De uitdaging voor de starters is om die 25 tot 30 procent wel zelf te betalen, via een eigen lening, erfenis of hulp van ouders."

Krimpende regio

Op dit moment is het volgens Peeters niet interessant voor woningbouwcorporaties om in gebieden als Limburg nieuwe woningen te bouwen. "In kleinere dorpen is de leegstand over vijftien jaar groter, door vergrijzing en wegtrekkende jongeren. Wij rekenen in financieringstermijnen van vijftig jaar. Dan zou de lagere bezetting over enkele jaren een probleem worden."

Voor starters die nu via de coöperatie wel een woning in zo'n gebied laten bouwen, blijft de kans bestaan dat hun huis hierdoor over vijftien jaar minder waard is. "Dat is een risico dat je niet wegneemt", aldus Peeters.

Deelnemers gezocht

Aanleiding voor de proef is de nieuwe Woningwet, die het mogelijk maakt om dergelijke wooncoöperaties op te zetten. Wonen Limburg zoekt nog naar vijf tot tien geïnteresseerde deelnemers om het eerste project te kunnen opstarten.

Provinciale Staten moet de proef wel eerst nog goedkeuren. "Het nieuwe college is vorige week pas geïnstalleerd", laat een woordvoerder weten. Beslissingen kunnen daardoor nog zeker enkele weken duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl