Bondskanselier Merkel
NOS Nieuws

Merkel wil meewerken aan onderzoek spionage-affaire

Bondskanselier Angela Merkel is bereid mee te werken aan een parlementair onderzoek naar de samenwerking tussen de Duitse en de Amerikaanse geheime dienst. "Als de bondskanselier uitgenodigd wordt om voor de commissie te verschijnen, doet ze dat uiteraard graag", zegt Merkels woordvoerder.

Merkel staat onder druk sinds Duitse media onlangs bekendmaakten dat de Duitse geheime dienst BND spioneert voor de Verenigde Staten. Amerikaanse NSA-agenten zouden ook gegevens hebben verzameld vanuit een afluisterstation van de BND in Beieren.

Elysée

Daarbij ging het niet alleen om inlichtingen over terroristen in Afghanistan en Somalië; de Amerikanen verzamelden naar verluidt ook informatie uit het Franse presidentieel paleis, de Europese Commissie en over Europese bedrijven als Airbus en Eurocopter.

De Duitsers zouden dat stilzwijgend hebben toegestaan en ook de Amerikanen de helpende hand hebben geboden.

Samenwerken

In haar eerste publieke reactie op de affaire zei Merkel dat het bespioneren van bevriende landen "niet mag gebeuren". Ze benadrukte daarnaast de noodzaak van een nauwe samenwerking tussen de Duitse geheime dienst met andere diensten, en in het bijzonder met de NSA, in naam van de strijd tegen het terrorisme.

In reactie op de beschuldiging dat de Duitse dienst ver buiten zijn boekje is gegaan, zei Merkel: "Wat verbeterd kan worden, moet verbeterd worden."

In de Bondsdag willen de SPD, de Groenen en Die Linke dat Merkel openheid van zaken geeft. Linke-voorman Gregor Gysi eist dat Merkel onder ede verantwoording aflegt voor een onderzoekscommissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl