School in Kats
NOS Nieuws

Meer inspraak ouders bij dreigende sluiting scholen

  • Michael de Smit

    Verslaggever

  • Michael de Smit

    Verslaggever

Ouders krijgen meer mogelijkheden om het sluiten of fuseren van een basisschool te voorkomen. Staatssecretaris Dekker komt met maatregelen die ouders en dorpsgemeenschappen meer inspraak geven bij dit soort beslissingen. Ouderverenigingen en Kamerleden die kleine scholen willen behouden pleiten al langer voor dit soort maatregelen.

De afgelopen jaren nam het aantal leerlingen op basisscholen met 20.000 per jaar af. Schoolbesturen kiezen er daarom vaker voor om scholen te laten fuseren of op te heffen. Dat zorgde er dit schooljaar voor dat ruim honderd scholen de deuren sloten. In sommige dorpen in krimpgebieden is inmiddels geen basisschool meer te vinden.

Scholen redden

In een poging verdere sluiting van scholen te voorkomen en bestaande kleine scholen toch bestaansrecht te bieden, sloegen ouderverenigingen uit het hele land de handen ineen. Zij richtten de Kleine Scholen Coöperatie en de Stichting Behoud Kleine Scholen op.

Doel was kleine scholen die gesloten dreigden te worden te redden door ze af te splitsen van schoolbesturen. In clusters van zeven scholen zouden ze gezamenlijk minimaal 200 leerlingen hebben en daarmee genoeg financiering hebben om open te blijven. De NCOR, een adviesorgaan van het ministerie van Onderwijs, concludeerde eerder dit jaar dat deze vorm juridisch niet kan.

Maatregelen

Staatssecretaris Dekker maakt het nu alsnog mogelijk dat ouders en dorpsgemeenschappen die tegen een sluiting of fusie van een kleine school zijn in verenigingsvorm samenwerken. Hij licht dat toe in een brief aan de Tweede Kamer.

Allereerst wil hij in de Wet medezeggenschap op scholen laten opnemen dat de medezeggenschapsraad (MR) van een school altijd de achterban moeten raadplegen bij een voorgenomen fusie of sluiting. Als een MR tegen de plannen van een schoolbestuur is, kan die naar de Landelijke Commissie Geschillen stappen. “Dat kan ertoe leiden dat dat de fusie of sluiting niet doorgaat”, aldus Dekker in zijn brief. Bovendien komt hij met een wetswijziging die het mogelijk maakt dat scholen met een andere achtergrond (religie of pedagogische overtuiging) mogen samenwerken.

Dit is waar we als dorpsgemeenschappen om gevraagd hebben. De macht van schoolbesturen is op dit moment te groot.

Sonja Hofstee - Stichting Behoud Kleine Scholen

Dat laatste betekent concreet dat er ruimte is voor de ‘Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen’, zegt Jan Schuurman-Hess. Hij stond eerder aan de basis van de Kleine Scholen Coöperatie en nam later het initiatief tot de oprichting van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. “Wij zien dit als een overwinning.”

“We vinden het fijn dat nu geregeld wordt dat er naar ouders en het dorp geluisterd moet worden”, zegt Sonja Hofstee van de Stichting Behoud Kleine Scholen. “De macht van schoolbesturen is op dit moment te groot. Bovendien kun je als de school gesloten dreigt te worden je aansluiten bij de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Dit is waar we als dorpsgemeenschappen om gevraagd hebben.”

Dekker benadrukt in zijn brief aan de Kamer dat hij er niet met terugwerkende kracht voor kan zorgen dat inmiddels gesloten dorpsscholen weer opengaan. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met de maatregelen, kunnen die nog dit jaar van kracht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl