Michel Mulder in actie op de NK inline-skaten
NOS Schaatsen

Michel Mulder in actie op gloednieuwe skeelerbaan

Omgeven door bomen ligt hij daar. De gloednieuwe skeelerbaan in Heerde. Blauw van kleur, vlak en snel. Topskaters die dit weekend meedoen aan de Holland Cup/Europa Cup, halen hier snelheden van zestig kilometer per uur. Geruisloos suizen ze voorbij over de rappe ondergrond.

"We hebben ervoor gekozen een baan te leggen die aan wereldformaat voldoet", stelt voorzitter Bertus Dokter van Skeelerclub Oost-Veluwe Heerde. "Daardoor maken de wieltjes geen lawaai." De baan, op 1 mei officieel geopend, bevat een speciaal soort coating op rubberbasis. “Zo krijg je een zachtere baan, maar toch hogere snelheden."

Gat dichten

De baan is enig in z’n soort in Nederland en cruciaal voor het ontwikkelen van het baanskeeleren in ons land. Dokter: “Op de weg zijn we internationaal supersterk, maar op de baan komen we gewoon niet mee.” Dat kan Michel Mulder, op de weg Nederlands skeelertrots, beamen. “Mijn beste uitslag op zo’n baan is 21ste. Dat geeft wel aan hoe groot het verschil is tussen een baan en een wegparcours.”

Om het grote gat te dichten is het de bedoeling dat de skeelerselectie met Michel Mulder regelmatig gaat trainen in Heerde. “Ik ben ervan overtuigd dat we dan de aansluiting gaan vinden met de grote jongens.”

Colombia

Dit weekend is daar in Heerde nog weinig van te merken. Het deelnemersveld is internationaal, met skaters uit vijftien landen. Vooral Colombia is sterk vertegenwoordigd, met ruim vijftig sporters. En Colombia staat in het skeeleren voor mondiale top. Mulder: “Wat wij met schaatsen zijn in Nederland, is Colombia in het verdubbelde bij het skeeleren. Ze pakken bijna alle medailles op een WK."

Het maakt dat Mulder op voorhand een lastige 500-meterrace tegemoet ziet. In zijn kwartfinale rijden ook twee Colombianen mee. Mulder moet bij de beste twee eindigen om zich te kwalificeren voor de halve eindstrijd. Een onmogelijke opgave, Mulder wordt vierde. Het is een ingecalculeerd risico. “Die jongens zijn al langer bezig in het seizoen. Bovendien hebben zij wel twintig van dit soort banen in het land. Voor mij is het echt nog even wennen. Dus het heeft nog wat tijd nodig om met de jongens mee te doen voorin.”

Europese kampioenschappen

Voorlopig richt Mulder zich de komende maanden, net als in voorgaande jaren, op het skeeleren. Zijn hoofddoel is de EK, eind juli. De WK dat in november in Taiwan wordt gehouden, past niet in zijn programma. “In die periode zijn ook de World Cups (langebaanschaatsen, red.) in Salt Lake en Calgary. Ik hoop dat ik daar kan vlammen.”

Over zijn ambities op het EK is Mulder uitgesproken. “Daar ben ik heel simpel in: ik wil gewoon winnen. Goud meenemen.”

Skeeler-passie

Ondanks zijn vroege uitschakeling in Heerde blijft Michel Mulder nog lang hangen rondom de baan. Met de zonnebril op het hoofd geniet hij van de ambiance. “Het is gezellig. Gisteren was ik ook om 10 uur ’s ochtend op de baan, en ’s avonds om 9 uur ging ik weer weg. Dan heb ik een mooie dag gehad.

Het is tekenend voor de passie die hij nog altijd voelt voor de sport, die hij wil blijven combineren met het langebaanschaatsen. “Ik vind beide sporten mooi, heb het hele jaar wat te doen. Een perfecte combinatie. En deze sport is zo groot.”

Mulder gelooft niet dat zijn skeelerliefde hem belemmert bij het langebaanschaatsen. Ook vorig seizoen niet, toen hij in november meedeed aan het WK skeeleren maar bij het WK sprint geen podiumplaats behaalde. “Ik denk niet dat dat van invloed is geweest. En bovendien heb ik bij het skeeleren op de weg mijn doelen weer gehaald. Goud met de ploeg, individueel derde op de 500.”

En oké, het WK sprint mag dan teleurstellend zijn verlopen. Op de WK afstanden won hij wel zilver op de 500 meter. “Toch mooi dat ik in een paar maanden tijd op twee WK-podia heb gestaan. Als dat dan het stempel krijgt van een teleurstellend jaar…”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl