Mayweather na zijn overwinning
NOS Nieuws

Bokssport in VS groot, kruipt in ons land uit het dal

Het boksgevecht Mayweather-Pacquiao mocht dan dit weekend in Las Vegas alle commerciële records breken, in Nederland kruipt de bokssport uit een diep dal. De gouden tijden liggen ver achter ons: olympisch goud voor Bep van Klaveren (1928), brons voor Arnold Vanderlyde (Olympische Spelen 1984, 1988, 1992) en de titels van Regilio Tuur in de jaren 90 van de vorige eeuw.

"Maar d'r zit weer talent aan te komen", bezweert Wesley Kock, bokser en personal coach. Hij organiseerde in een Rotterdams hotel afgelopen weekend een kijknacht, waar 300 belangstellenden tegen betaling via een livestream het zogenoemde 'gevecht van de eeuw' konden bekijken. "Meer konden er niet in. Ik had gedacht hooguit zo'n 75 kaarten te verkopen."

Blijkbaar zijn er in ons land nog genoeg boksfans. Hoe is dan toch die dip te verklaren? Kock: "We hebben natuurlijk in Nederland ook het kickboksen en kooivechten. Die twee sporten zijn heel populair geworden doordat ze een Amerikaanse uitstraling hebben: veel show, veel toeters en bellen. En de bokssport is daar niet in meegegaan, haakte niet aan. Nu zie je toch dat de bokssport steeds professioneler wordt."

Nieuw talent

Nieuw talent dient zich volgens hem aan. "Als ze zich doorontwikkelen, zie ik er wel weer een aantal naar de Olympische Spelen gaan."

"Ik heb al een hotelkamer geboekt voor de Olympische Spelen in Rio", zegt Boris van der Vorst van de Nederlandse Boksbond. Hij zegt dat de kans groot is dat er Nederlandse boksers meedoen aan de Spelen van 2016.

Ook het aantal leden van de Nederlandse Boksbond is de afgelopen jaren gegroeid. Van der Vorst rekent de komende jaren op duizenden nieuwe leden.

Zakenman

Dit weekend heeft de bokswereld genoten van het gevecht in Las Vegas. De strijd werd op televisie live uitgezonden door de betaalzenders HBO en Showtime. Miljoenen Amerikanen betaalden zonder dralen 90 dollar. Wie het in HD wilde zien, was 100 dollar kwijt. Alleen deze televisiekijkers zouden al voor een omzet hebben gezorgd van een slordige 315 miljoen dollar.

Vooral Floyd Mayweather junior valt op. In zijn profcarrière heeft hij - inclusief de gewonnen partij van afgelopen weekend - 48 partijen gebokst en 48 partijen gewonnen.

Kock: "Hij is arrogant ja. Hij wil graag laten zien wat hij allemaal heeft bereikt in de sport en ook als zakenman. Op sociale media plaatst hij om de haverklap foto's van zijn auto's, zijn vliegtuigen en enorme huizen. Wat zijn kracht is? Het vermogen om vooruit te denken. In één seconde tien stappen verder denken dan de concurrent. Dat maakt het verschil. Dan ben je echt een topper. Eigenlijk is het een groot schaakspeler."

Gisteren kondigde hij het einde van zijn bokscarrière aan. In september stapt hij nog eenmaal in de ring, dan houdt hij het voor gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl