NOS Voetbal

PSV, AZ en het trauma van 2005

Europees bekervoetbal van AZ en PSV 10 jaar geleden

Tien jaar geleden zat de Nederlandse voetballiefhebber begin mei aan de buis gekluisterd voor PSV en AZ. De Eindhovenaren hadden op 4 mei 2005 uitzicht op de finale van de Champions League, AZ kon een dag later de finale van de UEFA Cup bereiken. Beide ploegen werden echter voor eigen publiek in de slotseconden van de returns in de halve finales gevloerd.

Massimo Ambrosini was de held van AC Milan door in Eindhoven in blessuretijd bij een achterstand van 2-0 de belangrijke tegentreffer te produceren. PSV won uiteindelijk met 3-1, maar kocht daar niets voor nadat een week eerder met 2-0 was verloren in Milaan.

Sporting Lissabon schakelde AZ op bijna even dramatische wijze uit door in de laatste seconde van de verlenging in de Alkmaarderhout alsnog een tweede tegentreffer te maken, waardoor de zege van AZ (3-2) niet voldoende was om de uitnederlaag (2-1) weg te werken.

NOS-verslaggever Joep Schreuder blikt met de coaches van die tijd, Guus Hiddink (PSV) en Co Adriaanse (AZ), terug op de laatste Europese hoogstandjes van Nederlandse clubs. Centrale vraag: is een dergelijke prestatie in het huidige voetbal nog te realiseren door Nederlandse clubs?

Ontluistering

De ontluistering in Eindhoven en Alkmaar was destijds enorm, met huilende spelers op het veld. "Over 180 minuten voetbal waren wij de betere, maar we hebben niets", stamelde aanvoerder Mark van Bommel van PSV na de enorme deceptie tegen AC Milan, waar Clarence Seedorf en Jaap Stam tot de vedettes behoorden. "Ik zat maar op die klok te kijken, de tijd wilde maar niet vooruit", kreunde AZ-verdediger Barry Opdam, nadat Sporting Lissabon in de 121ste minuut het vonnis over de Alkmaarders had voltrokken.

Finale Super Cup

In Nederland werd al gesproken over een Nederlandse strijd om de Super Cup in Monaco. Het werd niets. "Ik heb nog nooit in de finale van een Europa Cup gestaan. Je hebt het dan bijna. Sportief gezien is het misschien wel grootste teleurstelling"', kijkt Adriaanse terug op de fatale afloop. "Ik had al een finale gehaald, maar de complimenten van iedereen na afloop waren niet meer dan een doekje voor het bloeden", herinnert Hiddink zich.

Kunnen Nederlandse clubs nog een keer zo ver reiken? Hiddink en Adriaanse betwijfelen het. Hiddink: "Dat wordt vrij moeilijk. Als je naar de selecties kijkt qua leeftijd en dus ervaring hadden we toen een uitgebalanceerder team dan nu het geval is." Adriaanse: "Op Europa League-niveau moet dat nog wel kunnen; de Champions League is, als de verhoudingen financieel zo blijven, bijna onmogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl