NOS Nieuws

Universiteiten willen meer vrijheid

Universiteiten willen meer vrijheid om over hun geld te kunnen beschikken. Ze willen niet dat de minister van Onderwijs de budgetten verdeelt. De vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU vindt de huidige prestatieafspraken met de minister over de verdeling van geld "buitengewoon ongewenst".

Volgens de VSNU weten docenten en studenten veel beter waar de knelpunten in het onderwijs zitten. De universiteiten willen samen met docenten en studenten kunnen beslissen over uitgaven en investeringen.

Vanaf 2018 krijgen de universiteiten meer geld. Omdat studenten dan geen renteloze lening meer krijgen, houdt het rijk honderden miljoenen euro's over. Dat geld gaat naar de universiteiten.

Festival

VSNU-voorzitter Karl Dittrich deed de oproep op het Festival der Wetenschappen, dat wordt georganiseerd door de Nieuwe Universiteit. Dat zijn docenten en studenten die zich inzetten voor meer democratie op de universiteiten.

De afgelopen maanden bezetten studenten van de Universiteit van Amsterdam meerdere gebouwen om hun eisen voor meer democratie kracht bij te zetten. Onder meer het Maagdenhuis werd enkele weken bezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl