Eliezer Berland bij de rechtbank in Haarlem
NOS Nieuws

Omstreden rabbijn Berland mogelijk naar België

Rabbijn Eliezer Berland, die in Israël wordt verdacht van ontucht met minderjarige meisjes, vertrekt mogelijk naar België. Hij was van plan om de komende tijd samen met ruim 200 volgelingen in een leegstaand asielzoekerscentrum in de Gelderse plaats Oldebroek te gaan wonen, maar dat is volgens de Stentor te klein voor de groep en in te slechte staat.

Gisteravond kwam de groep aan bij het voormalige asielzoekerscentrum. Berland en zijn volgelingen waren eerder op de dag op een camping in Susteren geweest, maar omdat de camping vanwege de meivakantie was volgeboekt, vertrokken ze weer.

De burgemeester van Oldebroek heeft vanochtend samen met de brandweer en de politie met de rabbijn gepraat. Tijdens dat gesprek zou Berland hebben gezegd dat hij vanavond vertrekt, mogelijk naar België. "Hij hoeft van ons niet weg", zegt een politiewoordvoerster.

Uitlevering

De groep orthodoxe joden verbleef de afgelopen tijd in Vlissingen, Amsterdam en op Texel.

Israël heeft om de uitlevering van de rabbijn gevraagd en de rechtbank in Haarlem heeft dat verzoek toegewezen, maar Berland is in hoger beroep gegaan en mag die uitspraak in vrijheid afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl