Guy Sebastian
NOS Nieuws

Geen vrouw-met-baard voor Australische deelnemer songfestival

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

"Ben jij wel gek genoeg voor het Eurovisiesongfestival?" Guy Sebastian schiet in de lach als hem de vraag wordt gesteld. Het valt ook niet mee om de opvolger te worden van de Oostenrijker Conchita, de vrouw met de baard.

Dit jaar mag Australië voor het eerst deelnemen aan het Eurovisie Songfestival, eind mei in Wenen. De Australiërs worden direct toegelaten tot de finale en het Australische publiek stemt mee voor de twaalf punten.

We onthouden de extremen.

Guy Sebastian

De deelname is een beloning voor de niet aflatende populariteit die het festival in Australië geniet, maar het is de bedoeling dat het bij deze ene keer blijft. Alleen als de Australiërs winnen, mogen ze terugkomen om de titel te verdedigen. Vandaag werd Guy Sebastian in Australië uitgezwaaid door de Oostenrijkse ambassadeur.

Sebastian is een charmante man, vlot in de omgang, een uitstekend zanger en een getalenteerd artiest. Helemaal niets op aan te merken dus. En dat is precies de reden voor de vraag: is het wel mogelijk om het liedjesfestival te winnen zonder extreme act? "We onthouden de extremen, maar er winnen ook genoeg ‘gewone’ artiesten”, weet Sebastian. Geen gimmicks uit Australië dus.

10 procent bevolking kijkt

De Australische omroep SBS zendt het liedjesfestijn dit jaar voor de dertigste maal uit. Afgelopen jaar keken 2,7 miljoen mensen naar het Songfestival, tien procent van de bevolking. De populariteit kan deels worden verklaard door de Europese achtergrond van een groot deel van de Australische bevolking. Vanwege het tijdsverschil wordt het festival meestal een dag later uitgezonden. Fans huren bioscopen af om de uitzendingen live te kunnen volgen.

De keuze is niet alleen op Sebastian gevallen omdat hij goed kan zingen, maar ook omdat hij ervaring heeft met optredens voor een enorm groot publiek. In 2003 won Sebastian Australian Idol en eindigde als zevende in de wereldfinale. Hij trad op voor de paus, de Engelse koningin en Oprah Winfrey. "Niet alle artiesten kunnen die druk aan”, weet SBS-directeur Michael Ebeid.

Illustere voorgangers

Sebastian is niet de eerste Australische artiest die aan het Songfestival deelneemt. In 1974 kwam Olivia Newton John uit voor Engeland en Mister Eurovision zelf, Johnny Logan, komt oorspronkelijk uit Melbourne. Sebastian maakt zich geen zorgen over de lange schaduw van die illustere voorgangers. "Gewoon mezelf blijven. Ik kan niet meer dan mijn best doen. Ik wil vooral dat ik mijn lied zo goed mogelijk uitvoer, de rest kan ik niet beïnvloeden.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl