Kurt Westergaard
NOS Nieuws

Kurt Westergaard spreekt vanavond in Amsterdam

De Deense cartoonist Kurt Westergaard spreekt vanavond in debatcentrum De Balie de Persvrijheidlezing uit. De organisatie van het Festival van het Vrije Woord had de komst van Westergaard stilgehouden uit veiligheidsoverwegingen. Hij werd al voor de aanslag op Charlie Hebdo uitgenodigd.

Westergaard tekende tien jaar geleden voor de Deense krant Jyllands-Posten de profeet Mohammed, met een bom in zijn tulband, als onderdeel van een serie van twaalf cartoons over Mohammed. Hij werd daarna ernstig bedreigd door moslim-radicalen en in 2010 in zijn huis aangevallen. De 80-jarige Deen wordt permanent beveiligd.

Paspoort

De lezing is alleen toegankelijk voor mensen die al een kaartje hebben gekocht. Zij moeten hun paspoort of ID laten zien om naar binnen te mogen. Mensen die liever niet komen nu Westergaard aanwezig is, kunnen hun geld terugkrijgen.

In februari werd in Kopenhagen een aanslag gepleegd bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting. Daarbij kwam een van de aanwezigen om het leven. Westergaard was niet op die bijeenkomst.

Terugslag

In een interview met Trouw zegt Westergaard dat de vrijheid van meningsuiting een terugslag heeft gehad. "Het is een kwestie van angst: mensen zijn bang, ook de media. Mijn oude krant, Jyllands-Posten, drukte de voorpagina van Charlie Hebdo na de aanslagen niet af. (...) Ik snap de keuze, maar bij de creatieven en intellectuelen barst het op een dag. Je kan op lange termijn journalisten, artiesten en cartoonisten niet weerhouden van tekenen en schrijven."

Westergaard zegt dat er in Denemarken geen krant is die de twaalf omstreden cartoons nog eens afdrukt. "Onze politici beloven de vrijheid van meningsuiting te beschermen, we zien ze meelopen in demonstraties, maar de realiteit is anders."

Poortjes

De Balie heeft extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen, zegt directeur van het debatcentrum Yoeri Albrecht. Zo zijn er detectiepoortjes geplaatst. Over andere maatregelen wil Albrecht niets zeggen.

Volgens Albrecht was het niet moeilijk Westergaard zo ver te krijgen de lezing te geven. "Het is natuurlijk op leeftijd en moet aan zijn gezondheid denken, maar hij doet graag zijn verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl