Kalkoenen op een boerderij.
NOS Nieuws

Noodtoestand Iowa om vogelgriep

De Amerikaanse staat Iowa heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de vogelgriep. De zeer besmettelijke H5N2-variant grijpt snel om zich heen. In de staat zijn nieuwe noodmaatregelen van kracht.

De politie mag nu onder meer wegversperringen en controleposten neerzetten. Ook krijgt de staat meer financiële middelen om de vogelgriep te bestrijden.

Op 21 boerderijen is het virus al vastgesteld of is er waarschijnlijk sprake van besmetting. Op die boerderijen huizen bijna 17 miljoen kippen en kalkoenen, zo'n 30 procent van alle pluimvee in de staat. De meeste dieren zijn al geruimd of staan op de lijst om afgevoerd en vernietigd te worden.

Grootste eierproducent

Iowa is de grootste producent van eieren in de Verenigde Staten. Eén op de vijf eieren die worden verkocht, komt uit de staat in het midden van het land.

Het virus dook vorige maand voor het eerst op in de staten Minnesota en Wisconsin en sloeg over naar buurstaat Iowa. In de drie staten samen moeten nu waarschijnlijk 21 miljoen kippen en kalkoenen worden geruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl