Floyd Mayweather verloor nog nooit een profpartij
NOS Sport

Floyd Mayweather: Dagobert Duck met bokshandschoenen

Tekenend was de manier waarop Floyd Mayweather de volgende dooddoener beantwoordde. "Hoe denk je dat het gevecht tegen Pacquiao gaat verlopen?", vroeg een journalist. Het antwoord van Mayweather: "dan moet je pay-tv kijken."

Behalve in boksen blinkt Mayweather ook uit in geld verdienen. Niet met bakken tegelijk, nee containerschepen vol pecunia varen binnen bij de Amerikaan. Hij was al de best verdienende sporter ter wereld in 2012, 2013 en 2014 en door zijn gage voor het gevecht tegen Pacquiao is hij meteen dé grootverdiener van 2015. Mayweather bedong een gegarandeerde gage van 180 miljoen, vooral bestaande uit pay-per-view opbrengsten. Let wel gegarandeerd, verwacht wordt dat dat bedrag nog oploopt.

Peperduur wagenpark

Mayweather weet wel raad met uitgeven. Een greep uit zijn wagenpark: een Bugatti Veyron Grand Sport Convertible ter waarde van €1,75 miljoen en twee Bugatti 16.4 Veyrons (elk zo’n €1,2 miljoen waard). Bruce, de chauffeur van Mayweather, toont de peperdure inhoud van de garage zonder gêne op Youtube. Het bitje dat Mayweather draagt tegen Pacquiao is gemaakt van biljetten van honderd dollar. Ingelegd met diamanten en goud. Waarde: zo'n 25-duizend euro.

Oh ja, Mayweather kan aardig boksen. Sterker nog: hij verloor nog nooit een partij in zijn profcarrière. 47 keer kwam hij in de ring, alleen maar zeges. Wereldkampioen in vijf gewichtsklassen. Mayweather stamt uit een bekend boksgeslacht. Zijn vader Floyd sr was bokser, net als zijn ooms Roger en Jeff. Roger, al jarenlang de trainer van Floyd jr, was zelfs wereldkampioen.

Laatste nederlaag

Als amateurbokser won Mayweather het prestigieuze Golden Gloves-kampioenschap en de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1996. Zijn nederlaag in de halve finales tegen een Bulgaar was controversiëel. Zelfs de scheidsrechter stak de hand van Mayweather al in de lucht, maar de jury oordeelde tot afgrijzen van alle aanwezigen anders. Het zou de laatste nederlaag van Mayweather blijken.

Na de Spelen van Atlanta wordt Mayweather profbokser. En met heel veel succes. Je kunt het hem dan ook niet eens kwalijk nemen dat hij zichzelf beter vindt dan Muhammad Ali. "Niemand kan me hersenspoelen en me laten geloven dat Ali en Sugar Ray Robinson beter waren dan ik. Niemand!", liet Mayweather optekenen.

Goed en kwaad

Het wordt een ouderwets gevecht tussen goed en kwaad, het megagehypte treffen tussen Manny Pacquiao en Floyd Mayweather. Pacquiao is de vriendelijke Filipijnse lachebek, gecoacht door de aan Parkinson lijdende trainer Freddy Roach. Mayweather werpt zich op als de geldwolf, omringt door wat hij zelf 'The Money Team' noemt. Waar Pacquiao actief is in de politiek en zich inzet voor liefdadige doelen, daar is Mayweather al een paar keer veroordeeld voor huiselijk geweld.

Alles wijst erop dat de ontmoeting met Pacquiao het laatste kunststukje van Mayweather wordt. 38 is-ie inmiddels. Er valt voor hem niets meer te winnen. Al zal een eventuele nederlaag tegen Pacquiao toch weer doen lonken naar een rematch. En die paar honderd miljoen? Ach, die kunnen er dan ook nog wel bij.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
De laatste nederlaag van Mayweather 1996

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl