Gewonden worden verzorgd na de aardbeving
NOS Nieuws

'Er moeten traumateams klaarstaan voor rampen'

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Nederland moet een aantal traumateams opzetten die permanent klaarstaan om in geval van een ramp medische hulp te gaan bieden. Dat vindt traumachirurg Kees-Jan Ponsen van het Medisch Centrum Alkmaar. Ponsen was vijf jaar geleden als traumachirurg actief op Haïti na de allesverwoestende aardbeving daar in 2010.

Ponsen werkte destijds als traumachirurg in het AMC in Amsterdam. De hulporganisatie Cordaid benaderde het AMC met het verzoek een traumateam te sturen. Na een week waren er twee traumateams met de complete inboedel van een ziekenhuis ter plekke. "We hebben daar met verschillende teams twee maanden gewerkt", vertelt Ponsen.

Obstakels

Na zijn terugkeer uit Haïti heeft Ponsen geprobeerd om een structuur op te zetten voor dit soort hulpverlening. Tot nu toe tevergeefs. "Er zijn traumachirurgen genoeg van wie de handen jeuken, die graag naar Nepal willen om te helpen", zegt hij. "Maar de afgelopen jaren zijn we steeds op dezelfde obstakels gestuit, zoals verzekeringen voor als je iets overkomt op zo'n missie."

Het ministerie van Defensie beschikt in elf ziekenhuizen over traumateams die voor een deel boventallig zijn in hun eigen ziekenhuis en daardoor ingezet kunnen worden op militaire missies. Ponsen zelf is reservist geworden om aan die teams deel te nemen en is net terug van zeven weken werken in een Duits veldhospitaal in Afghanistan.

Structureel

"Maar die teams zijn dan weer niet inzetbaar voor een humanitaire missie zoals in Nepal nu." Op de manier zoals Defensie ervoor zorgt dat er altijd traumateams beschikbaar zijn om uit te zenden, zou dat ook kunnen met teams voor humanitaire missies. "Als je het structureel organiseert, kun je heel vroeg ter plekke zijn bij een ramp. dan kun je het meeste doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl