Werkgevers: roep om vaste banen 'overdreven'

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vindt de 1-mei-oproep van de FNV om "echte banen" te creëren overdreven. Voorzitter Van Straalen wijst erop dat 70 procent van de beroepsbevolking een vast contract heeft.

De FNV heeft vandaag uitgeroepen tot 'Dag van de Echte banen'. De eis is vaste banen of banen die uitzicht hebben op een vast contract. De vakbond loopt in Amsterdam een mars en houdt aansluitend een manifestatie.

MKB-voorman Van Straalen vindt dat de FNV beter energie kan steken in het vinden van goede vormen van flexwerk. Vanwege de snel veranderende arbeidsmarkt hebben werkgevers meer behoefte aan flexwerkers en zzp'ers.

De FNV kan daar wel moeite mee hebben, maar Van Straalen wijst op de realiteit. Verdwijnen zullen de zzp'ers nooit: ze zijn 'here to stay'.

Volgens MKB-Nederland biedt het huidige systeem van arbeidsovereenkomsten te weinig ruimte om flexibel werk goed te organiseren. Van Straalen noemt cao's echter niet overbodig. Hij denkt dat de onderhandelende partijen de ruimte die er wel is onvoldoende benutten. "De echte doorbraak bij de cao’s moet ik nog zien", zegt hij.

Zoektocht

Van die uitblijvende doorbraak wil hij niemand direct de schuld geven. "De vakbond is bezig aan een zoektocht." Werkgevers denken dat het felle verzet van de vakbond tegen het flexwerk ook te maken heeft met de recente fusie van de verschillende bonden binnen de FNV. De vakcentrale zou daardoor in een overgangsfase zitten en zich tegenover zijn leden opnieuw moeten profileren.

De afgelopen tien jaar zijn er 507.000 vaste banen verdwenen. Tegelijkertijd zijn er 629.000 flexbanen bij gekomen.

Nieuwe arbeidsmarkt

Van Straalen ontkent niet dat mensen met flexcontracten grote problemen hebben. Zo hebben ze moeite om hypotheken en verzekeringen af te sluiten.

De werkgeversvoorman denkt echter niet dat vaste contracten de enige oplossing zijn. Hij wil ook gaan praten met bijvoorbeeld hypotheekaanbieders. Ook zij zouden volgens Van Straalen moeten meewerken aan de vorming van een nieuwe arbeidsmarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl