De laatste foto van de Messenger voor de crash
NOS Nieuws

Sonde neergestort op planeet Mercurius

De NASA-sonde Messenger is zoals gepland te pletter geslagen op de planeet Mercurius. De Messenger raakte gisteravond met een snelheid van meer dan 14.000 kilometer per uur het oppervlak van Mercurius.

Met de crash is een einde gekomen aan de reis van de Messenger, die in 2004 begon. De sonde heeft 14 miljard kilometer afgelegd en bijna 290.000 foto's van Mercurius naar de aarde gestuurd. NASA-wetenschappers konden de kleinste planeet in ons zonnestelsel daarmee zorgvuldig in kaart brengen. Ze ontdekten onder meer ijs op Mercurius.

De NASA heeft de laatste foto's van de Messenger vrijgegeven. Op de allerlaatste foto zijn diverse kleine kraters te zien. Ook door de inslag van de sonde is een krater ontstaan, meldt de NASA.

De Messenger deed er zeven jaar over om bij de planeet te komen. Aanvankelijk was de bedoeling dat de sonde een jaar onderzoek zou doen, maar omdat de techniek meewerkte en er nog genoeg brandstof was, werd dat uiteindelijk vier jaar. Nu was de brandstof echt op.

21.26 uur

Door de zwaartekracht werd de Messenger steeds verder naar het oppervlak van Mercurius getrokken. Gisteravond om 21.26 uur stortte de sonde neer.

In een laatste Twitterbericht nam het ruimtevaartuigje afscheid van de ruim 63.000 volgers. NASA-manager Grunsfeld sprak van een knallend einde en zei dat de reis van Messenger "een meer dan succesvolle missie" was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl