Het afluisterstation in het Beierse Bad Aibling
NOS Nieuws

Oostenrijk genoemd in Duitse spionage-affaire

Vanuit een Duits afluisterstation heeft de Amerikaanse geheime dienst NSA behalve Franse en Europese topambtenaren ook instellingen in Oostenrijk bespioneerd. Dat blijkt uit informatie waarover de krant Bild am Sonntag beschikt.

Deze week werd bekend dat de Duitse Bundesnachrichtendienst de NSA hielp om het Élysée-paleis en de Europese Commissie te bespioneren. Volgens Bild stond op een lijst met zoektermen van de NSA ook het woord 'Bundesamt'. Dat zou slaan op overheidsinstellingen in Oostenrijk. Naar verluidt zocht de NSA zeker tien keer gericht naar informatie uit Oostenrijk.

Afluisterstation Bad Aibling

De NSA verzamelde de gegevens vanuit een afluisterstation in Bad Aibling in Beieren. Dat ligt zo'n tachtig kilometer van de grens met Oostenrijk.

Na de aanslagen van 11 september 2001 spraken Duitsland en de VS af dat de NSA het afluisterstation mocht gebruiken in de strijd tegen terreur. Maar al snel bleek dat de Amerikanen niet alleen doelen in Afghanistan en Somalië bespioneerden, maar ook Europese bedrijven als Airbus en Eurocopter. De Duitse geheime dienst BND zou dat stilzwijgend hebben toegestaan en mogelijk ook hebben meegeholpen.

Opheldering

Duitse politici spreken schande van de nieuwe onthullingen en eisen opheldering over de rol van de BND. Ook willen ze weten in hoeverre de regering van de spionage vanuit Bad Aibling op de hoogte was.

Activiteiten van de BND vallen direct onder de verantwoordelijkheid van bondskanselier Merkel. Die zei twee jaar geleden zelf dat "spionage onder vrienden" onacceptabel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl