De Waterpoort in Sneek
NOS Nieuws

App levert maatwerk aan bezoekers Sneek

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Wandelen in Sneek wordt extra bijzonder voor wie de daar ontwikkelde app Light Curb installeert. Je downloadt de app (iOS of Android), vult je leeftijd, geslacht en interesses in en gaat op pad door de Friese stad.

Bij allerlei aangesloten winkels krijg je vervolgens informatie die speciaal op jou is toegespitst. Dat gebeurt met een 'beacon'. Dat apparaatje is op verschillende gebouwen in de binnenstad gemonteerd.

De Light Curb-beacon

De beacon maakt via bluetooth contact met je telefoon en weet zo waar je bent. Al vanaf zo'n 100 meter krijg je informatie over kortingsacties bij je favoriete winkels. Of, zoals bij burgemeester Hayo Apotheker (64) van Sneek gebeurde, over de dichtstbijzijnde leuke seniorenflat die te koop is. Die informatie werd uitgestuurd door een deelnemende makelaar.

De app kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld een gratis tweede kop koffie of het stunten met prijzen tijdens de lunch.

Historische gebouwen

Omdat heel precies bepaald kan worden waar je je bevindt, kan de app je in een winkel zelfs uitleggen waar de schoenen die je zoekt precies staan.

Maar de app wordt niet alleen commercieel ingezet. Sneek heeft een groot aantal historisch interessante panden en objecten. Ook daar kun je informatie over krijgen als je erlangs loopt. Zo hangen er beacons aan de Waterpoort, het Fries Museum en de Oude Kerk.

Een beacon op de muur van de Waterpoort

Sneek is de eerste stad in Europa die met de beacons een volledige dekking in de binnenstad heeft. Winkels, horeca, musea, monumenten en evenementen; allemaal zitten ze in het Light Curb-circuit met relevante informatie voor specifieke doelgroepen.

Festivals

Het is de bedoeling om dit systeem uit te rollen naar andere steden en naar grote evenementen zoals popfestivals. Daar zou je dan informatie kunnen krijgen over de artiesten op een podium, maar ook waar je eten en drinken of je vrienden kunt vinden.

De makers beloven dat ze de gegevens die je hebt verstrekt om van de app gebruik te kunnen maken niet aan derden zullen verstrekken. Als je besluit dat je de app niet meer wil en hem verwijdert, worden de bijbehorende gegevens vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl