Minister Koenders op bezoek bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry
NOS Nieuws

Koenders snapt zorgen familie over repatriëring Nepal

Minister Koenders heeft begrip voor de bezorgdheid van familie en vrienden van Nederlandse vermisten na de aardbeving in Nepal. "Dat is volstrekt begrijpelijk", zei hij na een bezoek aan zijn Amerikaanse collega Kerry in Washington.

De afgelopen dagen klonk er geregeld kritiek op de Nederlandse autoriteiten. Familie en vrienden van Nederlanders in Nepal klaagden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken te weinig voor hen deed.

"Met de reddingsteams in Nepal en met de alarmcentrale in Den Haag proberen we mensen gerust te stellen. Ze zijn er dag en nacht mee bezig en als je niet weet waar je familie is, dan is dat verschrikkelijk frustrerend", zei Koenders. Hij is blij dat het aantal mensen van wie bekend is waar ze zijn, met de dag oploopt.

'Bezorgdheid van mensen volstrekt begrijpelijk'

'Alles op alles'

Volgens de laatste cijfers is de locatie van ongeveer 600 Nederlanders die in Nepal waren tijdens de beving bekend. Van die groep hebben 354 mensen Nepal inmiddels verlaten. Met zo'n 200 Nederlanders is nog helemaal geen contact geweest.

Koenders streeft ernaar om dat aantal snel omlaag te krijgen. "Wij zetten alles op alles, internationaal en met landen in de regio, met reddingsteams en 24-uursbegeleiding vanuit Den Haag om snel meer duidelijkheid te krijgen."

De minister sprak vandaag in Washington met Kerry behalve over Nepal ook over de crises in Libië, Syrië en Jemen. Ze hadden het daarnaast over de afhandeling van de ramp met vlucht MH17. Koenders en Kerry vinden allebei dat er druk op Rusland moet blijven om het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne na te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl