Premier Cameron heeft een referendum beloofd over het EU-lidmaatschap
NOS Nieuws

Britse bedrijven zien EU-referendum niet zitten

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Door correspondent Tim de Wit

Veel Britse bedrijven vrezen een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. 63 procent van de ondernemers waarschuwt dat uit de EU stappen een zeer negatieve invloed op de economie zal hebben.

Premier Cameron heeft de Britten een referendum beloofd als hij wordt herkozen. Cameron wil daarmee tegemoetkomen aan de rechtervleugel van zijn partij én hij wil daarmee de anti-EU-partij UKIP de wind uit de zeilen nemen. Uit peilingen blijkt dat zo'n 40 procent voor Britse uittreding is, 40 procent tegen en 20 procent het nog niet weet. De uitkomst van zo'n referendum is dus volstrekt onvoorspelbaar.

In de regio East Midlands zitten veel bedrijven die zaken doen met andere EU-landen. De Thornbridge-brouwerij in Bakewell is de afgelopen jaren steeds meer bier aan de andere kant van het Kanaal gaan verkopen. "We hebben veel prijzen gewonnen voor onze bieren in Europa. Zelfs in Duitsland, het bierland bij uitstek, zijn we zeer geliefd. We zien onze export naar Europa alleen maar groeien", zegt eigenaar Jim Harrison.

Britten worstelen met EU-lidmaatschap

Gelijke regels

Hij vreest voor de gevolgen mocht Groot-Brittannië de EU verlaten. "Dan wordt exporteren veel en veel moeilijker. Nu zijn alle regels gelijk en is er veel minder papierwerk. Het is nu net als exporteren binnen je eigen land. We zouden toch wel gek zijn om daaruit te stappen."

Harrison begrijpt niet waarom Cameron zijn vingers hieraan wil branden. "Ik vind het zeer populistisch van hem om zo'n referendum te beloven", zegt de bierbrouwer.

Onzekerheid

De Britse Kamer van Koophandel vreest dat alleen de aanloop naar zo'n referendum al voor veel onrust zal zorgen. De handelsorganisatie vindt dat Britse bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn. De Chamber of Commerce denkt dat buitenlandse partijen zullen wachten met investeren in Groot-Brittannië tot die weten wat de uitslag van dat referendum zal zijn.

Mocht Cameron de verkiezingen winnen, dan wil hij in 2017 een referendum organiseren. Over de uitslag op 7 mei valt nog weinig zinnigs te zeggen. In de peilingen gaat Cameron nog altijd gelijk op met Ed Miliband, de leider van Labour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl