NOS NieuwsAangepast

Kerstbomen fors duurder dit jaar

Door economie-verslaggever Jeroen Schutijser

Een enkele uitzondering daargelaten: echte kerstbomen zijn flink duurder dan vorig jaar. Bouwmarkt Praxis zegt dat de Nordman zelfs 25 tot 35 procent duurder is dan een jaar geleden. "Iedereen wil tegenwoordig een Nordman. Er zijn er gewoon te weinig beschikbaar en dat drijft de prijs op", aldus een woordvoerder. Ook de tuincentra van Groenrijk verhogen de prijzen met vijf tot tien procent.

De uitzondering op de regel lijkt Intratuin. Volgens een woordvoerder liggen de prijzen van kerstbomen daar op praktisch hetzelfde niveau als in 2009. "Wij sluiten altijd contracten af voor meerdere jaren.''

Kweker 'Ome Joop' in Kortenhoef verwacht dat de schaarste aan Nordmannen in 2013 voorbij is. "Dan kunnen de prijzen weer naar beneden.'' De Nordman heeft zijn populariteit te danken aan de dikke naalden, die minder prikken en meer vocht kunnen opnemen. Daardoor valt de boom veel minder snel uit dan bijvoorbeeld een 'gewone' Hollandse spar.

Echte kerstboom

Naar verwachting kopen de Nederlanders dit jaar zo'n drie miljoen echte kerstbomen. Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt wel dat steeds minder huishoudens voor een echte boom kiezen. Kocht in 2001 nog 39 procent van de huishoudens een naaldboom, in 2009 zakte dat percentage tot 27 procent.

De traditionele boom wordt relatief vaak door de welgestelde gezinnen gekocht. "Ieder jaar een nieuwe boom kost meer dan een kunstboom", aldus GfK. Een goede kunstboom (van bijvoorbeeld 200 euro) gaat zeker tien tot vijftien jaar mee, waardoor een gezin voordeliger uit is.

In 2009 had de helft van de Nederlandse huishoudens een kunstboom in huis. Het aantal huizen zonder boom blijft al jaren constant. Rond de negentien procent moet niets hebben van een echte, dan wel een kunstkerstboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl