Illegalenopvang in Den Haag
NOS Nieuws

Asielopvang: hoelang is 'een beperkt aantal weken'?

In het akkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten over de opvang van afgewezen asielzoekers staat dat ze "een beperkt aantal weken" opgevangen mogen worden in vijf nieuwe opvangcentra. In het Kamerdebat over het akkoord wilde de oppositie weten wat dat betekent.

De coalitiepartijen hebben daar tot nu toe verschillende ideeën over. De VVD wil de opvang zo kort mogelijk houden. Die partij ziet de vijf opvangcentra als voorportaal voor uitzetting naar het land van herkomst. Kamerlid Azmani zei eerder dat hij aan twee tot vier weken denkt.

Alle weken van het jaar

Zijn collega van de PvdA, Kuijken, zei bij een bezoek aan de Rotterdamse Pauluskerk dat een beperkt aantal weken ook "alle weken van het jaar" kan betekenen.

In het Kamerdebat kwam PvdA-leider Samsom onder vuur te liggen over die termijn. SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks wilden weten wat de juiste uitleg is.

Samsom liet zich niet vastpinnen op een precies getal. "Zo kort als mogelijk, maar zo lang als effectief", was zijn antwoord. "Niet tot in het oneindige dus."

Hoeveel weken is 'beperkt' aantal weken?

Expertise

De precieze invulling van "een beperkt aantal weken" zal vastgelegd worden in een akkoord met de gemeenten die de opvang gaan verzorgen. "Die hebben de expertise", zei Samsom.

D66-leider Pechtold concludeerde daarop dat de coalitie weliswaar een akkoord heeft gepresenteerd, maar dat er op dit punt nog helemaal geen sprake is van een akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl