Sepp Blatter paait Aziatische voetbalbestuurders
NOS Voetbal

Blatter paait Aziatische voetbalofficials

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zijn liefde betuigd aan Azië. “Het is het grootste en ook belangrijkste continent voor het heden en de toekomst van de FIFA”, zei hij vanmorgen in zijn openingsspeech voor het congres van de Aziatische confederatie (AFC).

Blatter vond daar een welwillend publiek, ook omdat AFC-voorzitter Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa de Aziatische bonden al eerder opriep om op de Zwitser te stemmen voor zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter.

Zo’n openbare steunbetuiging deed Sjeik Salman donderdag niet opnieuw bij de opening van het congres in Manama, de hoofstad van Bahrein. Hij typeerde Blatter wel als een "dierbare collega", een omschrijving die de zittende FIFA-voorzitter later ook gebruikte voor Sjeik Salman.

Verkapte oproep

Blatter hield zich redelijk op de vlakte over zijn campagne voor een vijfde termijn, maar deed nog wel een verkapte poging om stemmen te winnen.

"Ik ben blij dat de FIFA hier op hoog niveau vertegenwoordigd is”, zei de Zwitser voor hij begon aan een opsomming van alle aanwezige functionarissen van de wereldvoetbalbond, om te besluiten met: “Zij ondersteunen het werk, dat u in de afgelopen jaren heeft gedaan. Een aantal van deze functionarissen wil herkozen worden. Als dat gebeurt, zullen ze in de toekomst hetzelfde doen.”

Blatters uitdagers voor het voorzitterschap van de FIFA, Michael van Praag, Luis Figo en Prins Ali, keken toe vanaf de eerste rij.

Michael van Praag speelt noodgedwongen een bijrol in Manama. Hij had gehoopt met de andere tegenkandidaten een podium te krijgen om zijn plannen met betrekking tot de FIFA te presenteren, maar zag die wens niet ingewilligd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl